<
 
Home   Email  

 

Home
Checklist materiaal
visreizen-Amerika
Andaman-India
Angola-2023
Costa Rica
Egypte
Florida
Frankrijk-1
Gabon
Gambia 2015
Gambia 2019
Ierland
Ijsland
Kenia
Madagascar 2011
Madagaskar 2012
Madagaskar 2013
Madagaskar 2015
Oostenrijk
Portugal
Roemenie
Roemenie 2018
Senegal divers
Senegal 2005
Senegal 2006
Senegal 2010
Spanje-2014
Spanje-2010
Sri Lanka
Suriname 2005
Suriname 2006
Thailand 2008
Thailand 2009
Zimbabwe
Zweden
Nederland-Uitheester

 

 

Visreis - Portugal 
 

 

    April 1988   
Klik op de foto voor een vergroting

We zijn op verlof in Portugal en ik wil er van profiteren om voor de eerste keer in mijn leven big game te vissen. Hoewel ikzelf geen enkele vis kon vangen, wil ik u het relaas niet onthouden. Het Jacht was de "Top Norte " in de Marina de Villamoura. Prijs van de boot: voor 7 uur vissen 750 USD/4 uur vissen 300 USD. We vissen met het materiaal dat op de boot aanwezig is. Ieder met zijn eigen hengel.

DAG1
We zijn met 4 vissers, 2 Belgen en 2 Engelsen. Op de volledige dag krijgen we welgeteld 1 beet. De vis, een klein haaitje wordt door een van de Engelsen gevangen. 
DAG2
Ik en de andere Belg hebben afgesproken om alleen te gaan, dus met 2 man in de boot. Iets voor we vertrekken, vraagt een andere Engelsman of hij niet met ons kan meevissen, zijn geboekte boot heeft motorpech. Na wat over en weer gepraat besluiten we hem toch mee te nemen. We krijgen terug 1 beet. De Engelsman haalt de vis binnen.

 
28 vissen van dit formaat op 1 dag. blauwe haai 

DAG 3
Ik besluit van deze dag alleen een boot te huren. bij het klaarmaken voor vertrek komen er echter terug vier Engelsen naar de boot die mee willen. Het zijn geen vissers, maar ze willen absoluut eens een dagje op zee vissen. Ik weiger in het begin, maar na een dik kwartier laat ik me toch overhalen en mogen ze mee. Het waren absoluut geen vissers. Ik moest hen alles uitleggen, het aas aan de haak bevestigen en de lijnen uitleggen. Daarna kregen ze de hengel in hun handen. Het was een fenomenale dag. De eerste beten lieten geen 5 minuten op zich wachten. Geen echt grote haaien, zoals je op de foto kunt zien, maar ze waren er wel massaal aanwezig. De Engelsen kregen zeker 60 aanbeten. En wisten hiervan 28 stuks te landen. Alle andere aanbeten konden evengoed iedere maal een vis geweest zijn, maar werden gewoon  verspeeld door onkunde. Men vergat de molen dicht te draaien bij het aanslaan of het gebeurde verschillende malen dat een  Engelsman met een vis aan de lijn, maar met een pruik op zijn molen de vis niet kon binnendraaien of ze lieten de vislijn onder de boot en de schroef doorgaan. Je kunt het niet gekker bedenken om een vis te missen, of het gebeurde. Zo was er zelfs een die de vis iedere maal aan de lijn uit het water probeerde te tillen. En ik, wel ikzelf zag geen enkele beet  !!!!!!  Buiten eenmaal een run van 2-3 meter.  We veranderden zelfs van hengels, zonder resultaat. Het was zelfs zo dat als ik de hengel op het laatst aan mijn zoontje gaf, er wel een beet volgde.

DIE DAG BESLOOT IK OM IN DE TOEKOMST ALTIJD 
ALLEEN
 OP BIG GAME TE VISSEN 
of met een vriend. Het komt wel iets duurder uit, maar dan vis ik wel een dagje minder. 

 Viswijze 

 

De haak en dikte van de lijn aanpassen aan de verwachte vissoort. Nadat de haaienhengels zijn uitgezet, door de lijn eenvoudigweg met de stroom te laten meedrijven worden de hengels in houders of tegen de reling geplaatst.  Ikzelf leg de hengel steeds vast met een veiligheidslijn. Zo slaat hij nooit overboord. De ballonnetjes dienen als dobber om het aas op de gewenste diepte te houden. Ze worden bij het terug indraaien gewoon door geprikt. Daarna zet u de ratel op de spoel. Bij beet maakt u snel de veiligheidslijn los, schakel de ratel uit, en zet de haak door meermalen de hengel stevig achteruit te rukken. De slip moet natuurlijk op voorhand goed afgesteld zijn. U drilt de vis tot de schipper of een maat de stalen onderlijn kan beetpakken.  Indien mogelijk zet je de vis terug,door te onthaken met een lange bektang als de haak mooi voorin de bek zit , of door de lijn vlak bij de haak af te knippen waneer deze diep genomen is.


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.