<
 
Home   Email  

 

Home
Checklist materiaal
visreizen-Amerika
Andaman-India
Angola-2023
Costa Rica
Egypte
Florida
Frankrijk-1
Gabon
Gambia 2015
Gambia 2019
Ierland
Ijsland
Kenia
Madagascar 2011
Madagaskar 2012
Madagaskar 2013
Madagaskar 2015
Oostenrijk
Portugal
Roemenie
Roemenie 2018
Senegal divers
Senegal 2005
Senegal 2006
Senegal 2010
Spanje-2014
Spanje-2010
Sri Lanka
Suriname 2005
Suriname 2006
Thailand 2008
Thailand 2009
Zimbabwe
Zweden
Nederland-Uitheester

 

 

Visreis - Egypte - 19-28/04/2008
Hurghada - Rode zee

Deel 1   Deel 2

    Deel 1   
Klik op de foto voor een vergroting


De Voorbereiding
Eigenlijk stond Egypte niet echt op mijn verlanglijstje, maar door deze site kwam ik in contact met Guy van Nemo Dive Club die in Safaga een boot en hotel uitbaat. Hij organiseert duiktrips en wilde ook starten met vistrips en  ik was op dat moment juist aan het uitkijken om eens iets nieuws te proberen. Na wat heen en weer mailen lag er dan ook niet veel later een voorstel op tafel. Dat hield het volgende in:

1 persoon Single room/1 visser, boot privé.
9 dagen. Waarvan 8 nachten vol pension. Transport Hurghade-Nemo-Hurghada.
20/4  dag vissen vertrek 8.30 uur - terug 16.30 uur
21/4  dag vissen vertrek 8.30 uur + nacht vissen. Overnachting op zee.
22/4  dag vissen vertrek 8.30 uur - terug 16.30 uur
23/4  dag vissen vertrek 8.30 uur - terug 16.30 uur
24/4  dag vissen vertrek 8.30 uur + nacht vissen. Overnachting op zee.
25/4  dag vissen vertrek 8.30 uur - terug 16.30 uur

Totaalprijs met extra nacht 1593 euro
De vlucht heen en terug koste me 400 euro.
Het spreekt vanzelf dat de prijs van de boot minder is als je met meerdere personen hetzelfde reserveert, deze wordt dan immers gedeeld. Maar mijn vrienden gaan op deze trip niet mee, en ik wil liever alleen beslissen hoe en waar ik vis, met vissers die je niet vooraf kent is dat niet zo vanzelfsprekend, vandaar....
Vismateriaal is niet inbegrepen en moet je zelf meebrengen. Het wordt een wat men litlle big game trip noemt met tussendoor bodemvissen. Dus kies ik resoluut voor mijn vertrouwde hengels en molens.
Wil je zelf contact opnemen met Nemo Dive Club & Hotel dan heb je hier nog de gegevens:
E-mail:
info@nemodive.com   Web site: www.nemodive.com  
tel: 0020 10.3648708  fax: 0020 65.3256888
Corniche street - Safaga - Red Sea - Egypt

Materiaal:
De keuze is sterk afhankelijk van wat je zelf bezit, maar het gaat hier hoofdzakelijk om kleine big-game vissen en echt zwaar materiaal is niet nodig. Zelf nam ik het volgende mee, en dat bleek een juiste keuze voor dit moment.
Hengels:
2 zware boothengels met een werpgewicht van om en bij de 300 gram of meer. In mijn geval was dit een 
Tecnochrome Uptide  960 9.6 ft -2.90 m 200/300 gr  en een Trema Boat Rod 1465  2.70 m   casting 100-600 gr
1 lichte big-game hengel in de 15 kg klasse voor het zwaardere trolwerk. 
1 lichte boothengel werpgewicht 100-200 gr voor het bodemvissen. Hier koos ikzelf  voor een 
Rhino specialist big fish   Lengte 2.40 m, werpgewicht 300g, een hengel die eigenlijk bedoeld is voor het vissen op meerval.
Als extra zou ik volgende maal nog een zware plughengel meenemen voor het vissen met poppers. 
Molens:
2 Stella 10.000 FA molens waarvan een met gevlochten draad en de ander nylon. Trekkracht rond de 23 kg. Dat was de draad die op de spoelen aanwezig was, maar 15kg kan ook. 
1 Stella 6000 met nylonlijn van circa 12 kg. Dit voor het werpend vissen of bodemvissen.
1 pen reel 15kg klasse met dito draad.
Kunstaas.
Poppers van  de 12cm en enkele kleinere. Als het kan zware modellen omdat deze iets verder werpen, wat bij het vissen vanaf de boot zijn voordeel heeft.
Pluggen voor het trollen 12 tot +20cm zowel ondiep als diep duikend.
Enkele lures. Goede modellen zijn Illander en Pakula lures (12cm). Zelf ving ik het meest op deze twee.
Ander materiaal.
Onderlijnmateriaal: enkele verschillende diktes fluocarbon. Staaldraad en sleeves.
Onderlijnen met haken in zowel nylon als staal. Haken 6 tot 00.
Enkele korte onderlijnen met wartels voor het slepend vissen op plaatsen waar je baracuda verwacht.
Bodemlood 80gr en enkele 200-300grammers voor extra diep vissen.
Verder natuurlijk een goede bektang, kniptang, sleeve tang, een fileermes en een hoofdlamp voor het nachtvissen.
Wartels en haken en misschien enkele lijnafhouders voor het bodemvissen, die laatste miste ik persoonlijk.
Bedenking:
Hoewel ik nog veel meer bij mij had is het bovenstaande wat ik eigenlijk echt gebruikte. Het spreekt voor zichzelf dat je in andere situaties soms andere behoeftes hebt, en daarom kan je indien het gewicht het toelaat meer of minder meenemen.
Vergeet ook zeker geen zonnecrème, zonnebril, zonnepet en kousen. Die laatste om op de boot te dragen als de hitte van het dek en de zon te veel worden. Schoenen zijn immers aan dek vaak niet toegestaan. Verder ook nog anti muggenspray voor 's avonds.

  
De 2 Lures waarmee ik wist te vangen

Accomodaties
Om niet niet steeds in herhaling te vallen in de dagverslagen, hier een beschrijving en beoordeling van zowel hotel als boot.

Het hotel:
Is gelegen aan de zee zelf en beschikt over een eigen klein maar mooi ingericht privé strand met bar. Het is een vrij klein hotel met slechts 30 kamers wat dan weer voor een huiselijke sfeer zorgt waar iedereen, iedereen kent.
De uitbating is in handen van 3 eigenaars, waaronder een Belg (Guy)  die voor zowat alles instaat wat hotel, vissen en duiken aangaat. Verder zijn er voor het duiken nog Nederlandstalige instructeurs. Guy houd zich persoonlijk met de vissers bezig en komt ook geregeld mee op de boot. De rest van het uitgebreid personeel spreekt meestal engels, soms gebrekkig, maar dat word dan weer goedgemaakt door hun bereidwilligheid en vriendelijkheid. Mijn ervaring was dat zowat alles voor je geregeld en gedaan wordt.
Animatie, een dag of meerdaagse uitstap, massage, stadsbezoek, hoteltaxi, een kennismakingsduik, duiklessen, kameeltrips, enz..  Voor alles kan gezorgd worden.
Het hotel beschikt over een bar die altijd open blijft. Je kan er alle, ook alcoholische dranken krijgen aan normale prijzen. Het Restaurant bevind zich op de 4de en tevens bovenste verdieping met uitzicht op de zee. Het eten is er prima en je kan zoveel nemen als je wenst. De kamers zelf zijn ruim en net.
De hygiëne in het hotel is van Belgische norm. Een goede samenvatting is: geen uiterste luxe, maar kwaliteit en bediening die waar voor je geld geven. (Zie foto's)

    


1-De kamer. 2-Zicht op de straatzijde van het hotel. 3-Deeltje van het restaurant.
4-Zicht op het privé strand vanaf het restaurant terras.
De Boot:
De vissersboot is een volledig vernieuwd houten jacht met zes slaapplaatsen waarvan 2 voor de bemanning en 4 voor vissers. Verder is het voorzien van sonar, dieptemeter en Gps. Telefoonverbinding was op  zee steeds mogelijk. Het eten wordt aan boord klaargemaakt en kan indien je dat wenst aangepast worden aan je behoeftes. Verder maakte men geregeld verse pannenkoeken, of zorgde men voor een andere versnapering. Koffie en thee zijn steeds gratis verkrijgbaar.
Andere dranken zijn te betalen VB cola 1€, bier 2€.
Aas is inbegrepen, maar vraag het de dag voordien als je iets extra wenst zoals inktvis of kleine vis, dan zorgt men dat dit ook aanwezig is. Er zijn tevens twee goed uitgeruste big game hengels aanwezig, die je eventueel kan gebruiken, evenals wat rapalas. Verder heeft de kapitein altijd wel wat lood, haken en onderlijnen in reserve. Normaal ligt de boot een honderdtal meter van het strand geankerd en wordt je er iedere dag met de Zodiak heen gebracht. Er wordt ook op de boot overnacht indien je een meerdaagse tocht doet.
De boot is echter niet geschikt voor zwaar weer en heeft een beperkte snelheid. De gemiddelde snelheid bedraagt 10km per uur, wat de actieradius beperkt, maar hem hierdoor ook goedkoper maakt in brandstof. De kapitein is een plaatselijke visser die wel ervaring heeft met handlijnen, maar slechts over een beperkte kennis van sportvissen beschikt. De boot en bemanning zijn immers nog maar een zestal maanden in de vaart. Maar dit zal zeker beteren met de tijd ook al omdat Guy daar erg gedreven aan werkt.


 
1-De boot met de Zodiak. 2-Binnenzicht met achteraan toegang tot de slaapplaatsen en toilet.
3-Het zonnedek bovenop de kajuit
Uitgangsmogelijkheden:
Safaga is een uitgestrekte kleine stad met ongeveer 10.000 inwoners. Aan de ene zijde heb je de oude stad (downtown) en aan de andere kant een hotel gedeelte met toeristenwinkels. Het Nemo hotel ligt er pal tussenin. Het oud gedeelte is eigenlijk een uitgestrekte straat die in de eerste plaats aan de behoeftes voorziet van de plaatselijke bevolking. In de buurt van het hotel zijn wel nog een internetcafé en enkele restaurants. Verder zijn er koffieshops en 2 nachtclubs. Deze laatste gaan pas om 23 uur open. Hier is er animatie in de vorm van zingen en buikdanseressen. In beiden kan je ook een waterpijp roken. Iets speciaal is ook een suikerriet bar. Hier perst men vers suikerriet in sap.
De hotelzijde is dan weer exclusief voor toeristen met tientallen souvenierwinkels, restaurants en koffieshops waar zowat alles te krijgen is.
Op 1 uur rijden ligt dan weer Hurghada met zijn luchthaven. Dit is een grotere stad en zoals in iedere miljoenenstad vind je er alles.
    
1-koffieshop. 2-Nachtclub
Algemene totaal beoordeling:
Uiterst geschikt voor vissers die eens kennis willen maken met het vissen in het buitenland. Als je dat doet met enkele vrienden, liefst 4 personen dan is de prijs/kwaliteit verhouding goedkoop te noemen en krijg je waar voor je geld.
Verwacht echter geen recordvangsten, in deze omgeving wordt veel gevist, voor grotere en betere vangsten moet je echt wel verder weg varen. De vissen moeten er trouwens ook zijn op het moment dat je er vist. Er is echter altijd wel iets te vangen, maar zoals overal op tropische zeeën is dit sterk afhankelijk van het seizoen. Zo was er bij mij nu hoofdzakelijk bonito of kleine tonijn aanwezig. Andere vis zit er natuurlijk ook, maar dan moet je wel iets meer geluk hebben om deze te treffen. Een totaal dagverslag in het volgende hoofdstuk heeft je hiervan een goede indruk.
 

Deel 1   Deel 2

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.