<
 
Home   Email  

 

Home
Checklist materiaal
visreizen-Amerika
Andaman-India
Angola-2023
Costa Rica
Egypte
Florida
Frankrijk-1
Gabon
Gambia 2015
Gambia 2019
Ierland
Ijsland
Kenia
Madagascar 2011
Madagaskar 2012
Madagaskar 2013
Madagaskar 2015
Oostenrijk
Portugal
Roemenie
Roemenie 2018
Senegal divers
Senegal 2005
Senegal 2006
Senegal 2010
Spanje-2014
Spanje-2010
Sri Lanka
Suriname 2005
Suriname 2006
Thailand 2008
Thailand 2009
Zimbabwe
Zweden
Nederland-Uitheester

 

 

Visreis - Angola
03/01-12/01/2023

                                 

       Verslag   
Klik op de foto voor een vergroting

Ook deze vistrip boekte ik via het internet. Dit in de Kwanza Lodge. 
In de eerste plaats moesten we zorgen voor de Visums. Daarvoor dient een elektronische visum toestemming aanvraag te gebeuren via het internet.
Je moet beschikken over de volgende documenten.
Copy paspoort die nog 6 maand geldig moet zijn. Vlucht ticketten heen en terug.
Copy van boeking verblijfplaats/hotel. Bankafschrift met minimum 200€ per dag in Angola. Covid certificaat. Bewijs van vaccinatie gele koorts. 2 pasfoto's. Kostprijs 76€.
Hiermee krijg je daarna bij aankomst in Angola een visum. 120 USD te betalen in cash.
PRIJZEN:
Vliegticket met bagage 2x 23kg  782€ per persoon (geboekt via internet Ethiopian airline)
Accommodatie, transport en maaltijden 905€ per persoon voor 8 dagen.
Prijs boten en materiaal per dag volgens de site ( zie verder voor meer info)
Kleine rivier boot 300$. Grote rivier boot 400$. Inshore boot 600$. Jigging boot 800$.
Offshore boot 1200$.
EIGEN HENGELS EN MOLENS:
Molens Shimano 2X 10.000 Draad 70-50-24-16 KG
Shimano 2X 8.000 Draad 24-13  KG
Hengels 4 stuks
Rhino specialist 300gr
K2 Extreme boat rod 100/600gr
Shimano Beast master 150/300gr
Tenryu all rod 30/110gr

VLUCHT & HOTEL
De totale duur van de vlucht van vertrek tot aankomst duurde 12 uur. Inbegrepen een tussenstop van 3 uur in Ethiopie.
Daarna nog een rit van 1.30 u vanaf de luchthaven tot aan de lodge.
Dit alles verliep vrij vlot zonder problemen.
De Kwanza lodge zelf was vrij mooi en comfortabel en grenst aan de riviermonding.
Iedere kamer geeft trouwens uitzicht op de rivier en wij kregen voor ons twee, twee kamers naast elkaar hoewel er in beide kamers slaapgelegenheid was voor 3 pers. 
De Kwanza lodge beschikt over een goede Wifi verbinding, wasserij en vrij vriendelijk personeel die zowat alles voor je regelt, en dit inbegrepen in de verblijf prijs.
De  beschikbare boten, 4 stuks zijn perfect uitgerust met goede en zware motoren en beschikken over vrij degelijk materiaal voor zowat alle vismethoden, van lichte spin tot zware big-game uitrusting.  Wij prefereerden echter onze eigen uitrusting.
Enig en toch wel belangrijk nadeel was het eten.  Het zeer beperkt buffetje, zowel s'morgens als s'avonds  was eerder wat ik een overlevings maaltijd noem.
Verwacht er dus niet veel van. Zelf vroegen we elke morgen enkele eieren en wat bananen om toch maar de nodige calorieën binnen te krijgen.
De dag van aankomst werden we ontvangen door de Eigenaar, Enrico, die ons een rondleiding gaf en waarbij we alle benodigde informatie kregen.
We waren vooraf van plan om enkele dagen op de rivier te vissen (goedkoper) en slechts 2/3 dagen op zee. Maar wat bleek ! In de rivier was er tijdens deze periode (onze winter) geen vis aanwezig. Die komt hier alleen in de zomer maanden de rivier op. We waren dus uitsluitend aangewezen op zeevissen! Waardoor het ook qua boten duurder uitviel dan we vooraf berekend hadden.
Uiteindelijk kwamen we het volgende overeen; Voor het vissen op Tarpon betaalden we de normale prijs 600$ en voor alle andere visserij inclusief de verste stekken 800$ wat toch een behoorlijk verschil maakte.
We beslisten ook slechts de avond vooraf wat we de volgende dag zouden doen.
Dit is zowat alles over het hotel, dus maar naar het vissen zelf.
 


uitzicht op restaurant/bar en zwembad

restaurant / kamer

2 van de boten

VISDAG 1
In de morgen  vertrekken we met regen wat volgens Enrico (de eigenaar) die ons de eerste dag begeleid geen goed teken is.
De afgelopen week zijn er dagen geweest met tot 17 Dorades per dag waardoor volgens hem de kans groot is dat dit nu ook moet lukken.
We volgen dan ook zijn advies en starten trollend met kleine lures aan onze eigen hengels. In totaal slepen we er 4 achter de boot.
Dit meestal in de omgeving van drijvende objecten, boten en visnetten.
De eerste aanbeet komt reeds vrij vlug om 8.30 uur wat ons hoop geeft voor de rest van de dag.
Het is een kleine dorado / dolfin fish die aan de lichtere uitrusting toch het nodige spektakel levert met verschillende jumps waarvoor deze vissoort om bekent staat.
Om 12 uur terug een aanbeet gevolgd door een dubbele hookup van 2 Dorados.
Pas om 12.45u nog een aanbeet. Ditmaal niet gevolgd door het onmiddellijk jumpen, dus moest het wel een andere soort zijn. Dat was het ook, een Skipjack.
Deze kleine tonijnsoort heeft in verhouding tot zijn grote een prachtige dril ten beste. Dit aan de teryu hengel en 25/00 braid.
Om 14 uur zien we plots achter de gesleepte lures een zeilvis opduiken, helaas volgt er geen aanbeet. Zeilvis is in de meeste gevallen trouwens vrij weigerachtig tegenover artificieel aas. En ongelukkig genoeg hebben wij geen met natuurlijk aas klaarliggende
hengel paraat. Een vergissing van onzentwege!
Het is 15 uur als de kapitein zegt dat we na 8 uur vissen moeten stoppen.
Iets te vroeg naar ons gedacht, maar het zei zo. 


VISDAG 2
We proberen het deze morgen eens op de bodem met levende aasvisjes en dit op een plaats met een rotsachtige bodem.
We vangen er in twee uur 3 Amberjacks waarna de beet uitblijft.
Deze vissen vechten terug met een tiental krachtige korte runs naar de diepte toe en dit vaak nog tot onder de boot. 
De zeilvis van gisteren indachtig beginnen we om 11 uur te trollen met ballyhood als aasvissen. Deze zijn met 15gram lood iets verzwaard onder de kop.
Ook worden er twee teaster lijnen achter de boot aangesleept.
Hierop haken we om 11.05 en 14 uur een kleine en een grote Dorado.
Pas om 14.15 uur zien we achter de teasters een zeilvis opduiken. Nu staat er wel een extra met een ballyhood beaasde hengel klaar die onmiddellijk tussen de twee teasters gedropt wordt.
De aanbeet volgt bijna onmiddellijk gevolgt door een lange run waarbij de vis aan het einde op een honderdtal meter zijwaarts van de boot enkele malen boven het water jumpt.
Daarna volgt een lange dril van 45 minuten waarbij de vis geregeld aan het oppervlakte rolt maar niet meer jumpt.
Halfweg gaven we trouwens de hengel aan elkaar door zodat we beiden een deel van de dril deden en de vis dus met twee konden claimen.
Het was een pracht exemplaar die zeker aan de lichtere hengel een echte sensatie was.
Na een korte fotosessie mocht hij dan ook terug van zijn vrijheid genieten.
We ronden deze dag af met nog een aanbeet om 15.45 van wat men hier een Serra noemt, een soort spanich makreel. Die hoewel klein het toch presteerde om de hengel bij de aanbeet juist boven de hengelhouder af te breken. Gelukkig lag mijn hand op de molen zodat ik deze nog juist op tijd kon vastgrijpen.
Die avond gaan we ook nog even naar een iets groter dorp op 45min rijden en drinken er iets bij een plaatselijke bar. Kostprijs 0.40 € per consumatie.
VISDAG 3
Vandaag kozen we ervoor om eens een dag op de bodem te proberen. Hiervoor moesten we dan ook over een grotere hoeveelheid levende aasvisjes beschikken.
We visten dan ook van 7 tot 9 uur kort bij de monding op de bodem en dit met een paternoster met kleine verderhaakjes.
Resultaat een 50tal stuks van 4 soorten aasvissen.
Daarna terug één uurtje varen naar een plaats met rotsachtige bodem.
Op de bodem kregen we echter geen enkele aanbeet ondanks verschillende malen verkassen. Dit tot we wat beweging zagen van vis onder de boot.
We lieten onze aasvissen daarna slechts tot een diepte tussen de -3 en -10 meter zakken waarna we wel de gehoopte aanbeten kregen. Soms zagen we de vis zelfs met meerdere exemplaren zich op het aas storten, of dit volgen tot aan het oppervlakte.
Het waren allen zonder uitzondering Amberjacks.
We visten op deze manier tot 14u met als resultaat 17 stuks waarvan we er 10 meenamen als voedsel.
Daarna trolden we nog 2 uur met kleine lures wat slechts 2 Black jacks (bonito)opbracht.  En hiermee mag ook deze dag succesvol genoemd worden.


VISDAG 4
De enige targetvis die nu nog ontbrak was natuurlijk Tarpon. We visten er nog niet op vanwege 2 zuidafrikanen die reeds enkele dagen op tarpon visten zonder resultaat. 
Ze wisten trouwens gedurende de 6 volle dagen dat we er waren geen enkele vis te vangen, Zodat we onszelf gelukkig mochten achten.
Maar we wilden toch onze kans wagen en visten dus eerst een behoorlijke hoeveelheid aasvisjes bijeen.
Daarna driften we steeds langs de wat zij de lijn noemen. De scheiding tussen brak en zeewater. Deze was trouwens enkel in de ochtend (wisselend tij) duidelijk zichtbaar.
Het is reeds 9.30 uur als we starten met vissen. Dit met een lijn en een ballon als dobber op 15/20 meter achter de boot. De tweede lijn vrij drijvend zonder lood max 10 meter van de boot af. Beiden met zware hengel en reels. Mijn eigen hengel viste ik met dobber op circa 30 meter achter de boot.
Tot onze verbazing volgt bijna onmiddellijk een aanbeet op de vrije lijn gevolgd door een verschillende malen uit het water jumpende Tarpon. Helaas schoot de haak reeds voor de eerste jump  los. Echt balen, zeker omdat de kans op een tarpon ons miniem lijkt.
Gelukkig voor ons volgt  er op 11u een tweede aanbeet op de vrij drijvende lijn waarbij de vis goed gehaakt is. We spraken vooraf af dat Helmut de eerste kans kreeg op een Tarpon en dus begon hij gretig aan de dril. Deze duurde ongeveer 20 minuten waarbij de tarpon bijna nooit sprong maar eerder in de diepte vocht. Uiteindelijk kwam de vis toch langs de boot te liggen. Hier is het daarna gebruikelijk om de vis in het water te onthaken en vrij te laten. Je kan eventueel wel zelf het water induiken op met de vis op de foto te gaan. Helmut die een behoorlijke zwemmer is liet dit zich geen tweemaal zeggen en even later lag hij in het water.
De stroming was op dit moment echter zo sterk dat hij fors zwemmend alleen niet terug bij de boot geraakte en zelfs in de problemen dreigde te geraken.
Het duurde dan ook even voor hij met veel moeite terug in de boot was.
Van een goede foto kwam dus weinig terecht. Maar we waren best tevreden met deze vis van ongeveer 45 KG.
We visten nog tot de middag door en vaarden daarna terug om om 15 uur terug  te vissen tot 18 uur. In die uren kregen we nog één aanbeet, Dit van een Jack trevally.
Zo wist ook ik die dag toch nog een vis te vangen.
 

 
  

VISDAG 5
Vandaag is het mijn beurt voor een kans op Tarpon, dus ook nu starten we terug met het vissen op aasvisjes. Maar deze maal iets minder lang zodat we reeds om 8.20 uur met vissen starten op dezelfde manier als gisteren.
Het is wachten tot 11.15 uur voor de eerste aanbeet volgt. Ook deze maal terug aan de vrije lijn. De vis jumpt geen enkele maal zodat we in het begin twijfelen of het hier wel om tarpon gaat. Dit tot hij even aan het oppervlakte rolt en we bevestiging krijgen. De Dril zelf duurt precies 17 minuten waardoor ik een kleinere vis verwacht.
Maar bij de boot blijkt deze toch groter met een geschat gewicht van 75kg.
Zelf neem ik het risico niet om te water te gaan en neem dan maar genoegen met de foto's van de vis zonder mezelf.
Van de rest van de dag kan ik kort zijn, geen ekele aanbeet meer ondanks dat we verschillende malen verkassen en zelfs tot 18 uur door blijven vissen.
 
 

LAATSTE DAG EN NABESCHOUWING

Nog even enkele foto's van de aasvisjes die we wisten te vangen. Voor naar de laatste
dag te gaan waarbij we besloten niet meer te vissen maar een dag vroeger naar de hoofdstad af te zakken.
We namen hier nog een hotel voor één nacht en bezochten die dag nog enkele bezienswaardigheden. Onderandere de Mirador Daloma, een zicht op rotsformaties aan de zee. Het slaven museum, een klein museum over de slaven geschiedenis. Het Fort, vlakbij ons hotel waar we door de bewaaksters uitleg kregen over de mozaïeken. Een museum met opgezette afrikaanse dieren en vissen, maar  erg  aftands. En een museum over de cultuur, die echt wel de moeite waard was.

Algemeen zou ik deze visreis omschrijven als zoals steeds de moeite waard, met de bedenking dat er qua vissoorten weinig variatie was en je toch wat geluk moet hebben om zoals wij het beoogde doel te bereiken.
  

 

                        

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.