<
 
Home   Email  

 

Home
Checklist materiaal
visreizen-Amerika
Andaman-India
Angola-2023
Costa Rica
Egypte
Florida
Frankrijk-1
Gabon
Gambia 2015
Gambia 2019
Ierland
Ijsland
Kenia
Madagascar 2011
Madagaskar 2012
Madagaskar 2013
Madagaskar 2015
Oostenrijk
Portugal
Roemenie
Roemenie 2018
Senegal divers
Senegal 2005
Senegal 2006
Senegal 2010
Spanje-2014
Spanje-2010
Sri Lanka
Suriname 2005
Suriname 2006
Thailand 2008
Thailand 2009
Zimbabwe
Zweden
Nederland-Uitheester

 

 

Visreis - Spanje -Ebro
04/09 - 11/09/2010

Deel 1 Bijlage        

       Deel 1   
Klik op de foto voor een vergroting

Algemeen  
Voor deze trip boekten we bij Catfish camp caspe. We kozen voor een arrangement met 5 dagen vissen onder begeleiding van de Nederlandstalige eigenaar en gids Gert.
Inbegrepen zijn: Accommodatie/visvergunning/5 dagen vissen onder begeleiding met boot/gebruik van hengels en vismateriaal/linnengoed.
+ documentatie en reisbeschrijving
Niet inbegrepen zijn: Het verlies van vismateriaal en kunstaas/aas en lokaas.
Bijkomend moet een borg betaald worden van 300 euro.
Kostprijs voor 2 personen 1590 euro.
Ook niet inbegrepen is het transport naar de bestemming. De mogelijkheden zijn: vliegtuig/huurwagen of eigen wagen. Zelf kozen we voor onze eigen wagen uit praktische overwegingen. Hiermee kunnen we immers onze eigen hengelspullen meenemen en zijn we niet beperkt in bagage.
Neem je het vliegtuig, dan is een huurwagen bijna onontbeerlijk. Kies hier dan zeker resoluut voor een 4x4 wegens de vrij slechte staat van de binnenwegen.
De afstand vanaf Nederland bedraagt ongeveer 1550 km. Zelf reden we in totaal op gans de trip circa 3000 km.
Rijtijd enkele reis: +- 14 uur met de nodige stops inbegrepen.
Brandstof voor de volledige trip: 300 euro.
Tol autowegen voor de volledige trip: 210 euro.
Je moet natuurlijk ook nog eten en drinken. Hier kan je kiezen om zelf te koken, er is immers een fornuis en barbecue beschikbaar, of je kiest om 's avonds uit te gaan eten.
Voeding en drank kan je kopen in de plaatselijke super markt. Die is open van 9 tot 21 uur.
Wij kozen voor een combinatie, waarbij we 's morgens een ontbijt klaarmaakten en voor de middag zorgden voor wat fruit en koekjes en de nodige drank. 'S avonds gingen we dan uit eten. Je moet hierbij rekening houden dat naar Spaanse gewoonte de restaurants slechts om circa 21 uur beginnen op te dienen.
Bijna alle restaurants in Caspe zijn gericht op de plaatselijke bevolking en dit is wel even wennen.
De prijs voor een maaltijd gaat van circa 12 euro voor een hoofdschotel tot ongeveer 30/40 euro voor een uitgebreide maaltijd met een fles wijn inbegrepen voor 2 personen. Bijna overal serveren ze ook heerlijke tapas aan zeer democratische prijzen.
Voor het vissen moet je als extra kost nog rekening houden met de niet onbeduidende hoeveelheid lokaas.
Voor ons was dit ongeveer 200 kg. kostprijs 500 euro
De totale kostprijs voor 2 personen, eten niet inbegrepen voor de volledige reis bedroeg dan ook: 2600 euro 
Algemene beoordeling:
Een vistrip die zeker de moeite waard is om doen.
De Ebro en de omgeving zijn gewoon een prachtig decor om te gaan vissen.
De rivier en de stuwmeren staan garant voor mooie vangsten van zowel meerval, karper als snoekbaars en in mindere mate grootbekbaars.
Zelf kozen we er deze maal voor om in de eerste plaats op meerval te vissen en dit met pellets als aas, wat voor een eerste kennismaking zeker de beste keuze is.
Voor een volgende trip zouden we dan eerder kiezen om zelf de rivier te verkennen en verschillende vismethodes uit te proberen zoals onze Nederlandse viskompanen deden die samen met ons deze week in het camp waren. Verschillende onder hen waren reeds meermaals in Caspe geweest. Ze visten zowel met pellets, kunstaas en levend aas. Hun vangsten waren per persoon niet hoger, maar wel verrassender en veelzijdig.  


Zicht op het  stuwmeer en op Caspe

Dag 1
We vertrokken vrijdag om 20 uur en met enkele korte stops tussendoor voor een kop koffie reden we om 3 uur een parking op waar we enkele uren in de wagen probeerden te slapen, wat niet echt lukte.
Onderweg kregen we nog enkele problemen met het GPS systeem omdat we over nieuw aangelegde stukken reden waar ons systeem niet op de hoogte van was. Maar uiteindelijk reden we om 17 uur Caspe binnen.
Vlug nog naar de super markt voor wat noodzakelijke inkopen als brood, drank en fruit voor de eerste dagen en daarna op zoek naar Catfisch Camp Caspe.
Met de wegbeschrijving die we kregen lukte het ons pas na wat zoeken het juiste zandpad in te slaan waar we enkele honderden meter verder het basiskamp zagen liggen. We werden er verwelkomt door Gert en zijn vrouw.
Nog even een welkomst drankje en een eerste planning van hoe we de eerste dag zouden vissen en we werden iets verderop naar onze verblijfplaats gebracht.
Uitpakken en terug naar Caspe voor het avondmaal en een korte verkenning.
Caspe zelf is niet echt groot, maar je kan er alles vinden. In de bijlage kan je een simpel grondplan vinden met de belangrijkste punten en wat korte beschrijvingen van de restaurants die we bezochten. 
 
Ons logement en de sanitaire voorzieningen.

De slaapkamer en de eetkamer.
Dag 2
We worden door Gert opgehaald om 8.30 uur en een 30 minuten durende rit brengt ons naar enkele van Gerts boten aan de oevers van de Ebro.
Nog even al het materiaal inladen en na 5 minuten varen zijn we reeds op onze stek die we 5 dagen lang zullen behouden.  Opvallend is wel het aantal vissers langs de oevers, zowat iedere honderd meter zit er wel iemand. Niet echt iets wat me bevalt. Volgens Gert zijn het hoofdzakelijk Spaanse vissers die na het weekend wel zullen verdwijnen. De vollende dagen bevestigt zich dat, maar toch blijken er nog genoeg buitenlanders achter te blijven. Maar goed, wij zijn daar ook eentje van !
We instaleren ons op de linkeroever en vissen op de tegenoverliggende oever. Dit is volgens Gert hier een van de diepste plaatsen op wat hij het kanaal noemt. De huidige diepte bedraagt 8 en 9 meter, wat met hoogwater wel enkele meters kan verschillen. Overal zie je zowat om de 10 minuten een meerval door het wateroppervlak klieven, vaak met een luide knal. Het geeft ons goede moed om er aan te beginnen.
We gebruiken onze eigen hengels en molens en Gert zorgt voor de onderlijnen en het lood.
Als eerste taak legt Gert twee boeien in  (plastic flessen aan een steen)  die onze visplaats markeren. De lijnen, 4 stuks in totaal,  worden uitgevaren met de hengel aan boord en daarna strak gedraaid op de oever.  Het aas bestaat uit 2 tot 4 pellets aan een rig systeem. (voor details zie bijlage)
Het is 10.30 als we achter onze hengels plaatsnemen en wachten op wat gebeuren gaat.
Geregeld buigt de hengel enkele cm en meer uit als er een meerval tegen de draad aanzwemt. Het houd ons alert maar toch worden we om 11.30 verrast door de eerste aanbeet. De hengeltop heeft enkele korte rukken waarna hij flink doorbuigt en de slip enkele meters draad moet toegeven.
Het is mijn hengel, dus ik start als eerste. Met een flinke haal achterwaarts van de hengel wil ik de haak nog extra zetten maar ik voel een korte tik en weet meteen dat de haak losgeschoten is.
Ik sta er wat beteuterd bij maar bedenk dan dat er nog wel genoeg kansen komen als je al na 1 uur je eerste meerval mist.
En gelijk heb ik want nog geen 30 minuten later staat de hengel van Helmut gebogen.
De vis is deze maal wel perfect gehaakt en met korte krachtige runs tracht de meerval zich van dat onding in zijn muil dat zijn bewegingsvrijheid beperkt te ontdoen.
Helmut neemt geen risico en drilt de vis voorzichtig  maar toch krachtig. De dril duurt een kleine 10 minuten, en dan kan Gert de vis met de hand in de muil op het landingsdoek trekken. Het meetlint heeft 206 cm aan. Voor hier zijn alle vissen boven de 200cm reeds zeer mooie exemplaren. 230cm en er iets boven is  hier een recordvis.
Wegen doen ze de vissen hier meestal nooit, het gewicht wordt bij benadering geschat. De vis van Helmut zou ongeveer 60kg wegen.
Nog enkele foto's, waarbij gezegd moet worden dat meervallen wel erg slijmerig zijn, een brasem is er niets bij. Iets voorzien om je achteraf mee te wassen als je zo'n monster tegen je lijf houd is dan ook niet overbodig.
Wat me opviel is wel dat, hoewel de vis qua gewicht en lengte zeker kan tellen, hij zich in verhouding vrij vlug gewonnen heeft.
Nu versta ik ook waarom het mogelijk is deze vis  aan licht materiaal zoals een karperhengel te vangen. Hoewel je dan wel moet rekenen op een dril die tot 60 minuten kan oplopen.
40 minuten later is het weer mijn beurt. Nu haak ik de vis wel goed, maar na twee minuten valt de lijn weer slap, dit na enkele korte rukken van de vis.
De lijn is op de knoop gebroken. Blijkbaar is het mijn dagje niet.
Precies 1 uur later staat Helmut weer met een gekromde hengel in zijn handen. Ditmaal aan de lichtere lijn (26/00) van de Stella 6000 (op de 3 andere hengels gebruiken we een Stella 10.000 en 40/00 lijn)
Ook nu weer landt hij de vis probleemloos. Deze vis is nog iets langer.  Met 218 cm zal dit ook de grootste vis zijn van deze trip.
Tussen het verversen van het aas vernieuw ik alle knopen en onderlijnen zelf, waardoor ik nu zeker ben van mijn materiaal.
Het verversen van het aas gebeurd trouwens zo om het uur.
Om 14.45 u kan ik eindelijk mijn eerste vis landen. 198 cm, net geen 2 meter, maar ik ben best tevreden. De dril duurde hooguit 8 minuten. Deze bestaat uit enkele korte krachtige runs van maximum 20 meter en wat rondzwemmen, waarbij ik de vis door wat druk gemakkelijk in een bepaalde richting kan sturen en steeds na een aantal meter kan stoppen. Eigenlijk is het een gemakkelijke dril in vergelijking met veel andere vissoorten die we tot nu toe wisten te vangen en die een slag kleiner en
lichter waren. Zeker als je vergelijkt met een Mekong katvis waarvan de dril veel explosiever verloopt. Waarschijnlijk heeft dit alles te maken met de lichaamsvorm van de Europese meerval.
Een goede 30 minuten later is het terug de beurt aan Helmut. Het is een kleine ! vis van 109 cm. Toch is Helmut de eerste minuten van de dril wat verrast. Kleinere vis is tijdens de eerste minuten immers veel agressiever of zijn grotere soortgenoten, maar dan is het aan de zwaardere uitrusting vlug over.
Even later breekt ook Helmut nog op een vis.
Zelf weet ik er nog 2 te vangen waarvan eentje 215 cm lang is.
Helmut vangt er ook nog een kleintje.
Precies om 17.45 u moeten we het vissen stoppen en keren we terug naar ons kampement.
Het resultaat van die dag mag er best wezen, hoewel Gert beweerd dat het een niet zo'n goede dag was. Als we echter vergelijken met de 11 andere vissers, dan blijkt dat zij samen slechts 6 meervallen en 2 karpers vingen.
Die avond eten we Chinees.
Vangsten:
Helmut: 12u/206cm - 13.40u/218 -  15.25u/109 - 16.50u/131cm 
Frans: 14.45u/198cm - 16.45u/194 - 17u/215 cm
in totaal 7 vissen en 3 vissen verspeeld door lijnbreuk.  

De wegen naar de visstek/Onze visstek zelf met in de onderhoeken van de foto de boeien.
 
Onze visplaats en de opstelling van de hengels met de boot.
 
En natuurlijk de grootste vis van deze dag en trip 218cm
Dag 3
Een volledig verslag van deze deze dag is overbodig want hij verloopt bijna identiek als de vorige, alleen is het nu Helmuts beurt om 3 vissen te verspelen.
Resultaat van die dag:
Helmut: 15.25/206c
Frans: 12.15/125cm - 15u/140cm - 16u/110cm - 17.30u/203cm
in totaal 5 vissen en 3 verspeeld
Ook nu weer was ons resultaat in verhouding met de andere vissers zeer goed. Alhoewel, de andere vissers vingen wel minder meervallen. Sommigen slechts eentje, maar die kregen dan wel verschillende aanbeten van karpers en wisten er enkele mooie exemplaren te landen.  
Die avond eten wij bij La bodequita
   
De muil van een pas gevangen vis met daarin een overvloed aan pellets
Dag 4
We beslisten om vandaag uitsluitend op karper te vissen en voerden daarom de avond voordien wat boilies en maïs bij, iets verder van de rand van de diepere geul.  We brengen 4 karperhengels in positie op de oever, allen uitgerust met een zelfhaak rigsysteem.
Onze stek is binnen werpbereik want hier is de rivier maar zo'n 100 meter breed.
Voor mij begint de dag weer slecht als blijkt dat een van mijn hengels beschadigt is tijdens het transport. Het topje is afgebroken, maar toch gebruik ik de hengel de ganse dag wat ingekort tot op het tweede oog en dat lukt best.
Als lokaas hebben we 20 kg hard gekookte maïs bij waarvan we slecht een deel gebruiken omdat we geen merkbare activiteit van karper opmerken op onze stek.
Er is trouwens ook steeds minder oppervlakte activiteit van de meervallen en met het verstrijken van de dag valt dit zelfs bijna volledig stil.
Als aas gebruiken we op twee hengels een boilie en op de andere twee èèn pellet.
De eerste beet komt om 11u en blijkt een kleine meerval van 80cm te zijn.
Om 12.15u vergist een tweede meerval zich nogmaals in de pellet die eigenlijk voor karper bedoeld was.
Pas om 13u komt de eerste karperrun. Op het veel lichter materiaal doet deze vis in niets onder voor de grotere meervallen. De slip moet dan ook meer dan zijn werk doen en het vraagt zelf iets meer moeite voor Helmut om deze vis boven het landingsnet te krijgen dan om een meerval landingsrijp naast de kant te krijgen.
Eerst denk ik dat de vis niet echt groot is, maar daar vergis ik mij lelijk in.
Als we hem wegen staat de wijzer stil op 18kg. Een vis van die afmetingen vang je in ons landje niet zomaar. Hier blijkt deze echter nog niet tot de reuze vissen te behoren. Volgens Gert is dit wel een mooie vis, maar niet echt uitzonderlijk.
Wanneer mijn optonic 2 uur later zijn snerpend geluid laat horen, ben ik dan ook vol verwachting.
Helaas blijkt mijn vis een stuk kleiner te zijn, slechts 6 kg.
Dit was dan ook de laatste aanbeet van de dag.
De andere vissers blijken vandaag iets minder maar wel grotere vis te hebben gevangen dan ons, waaronder een meerval van  136cm. Ieder groepje had ook wel 1 tot 3 karpers gevangen aan hun meervalhengels. 
Ons besluit is dan ook, dat we blijkbaar op een van de beste meervalstekken vissen, maar het geen echt goede plaats is voor karper.
Blijkbaar blijven de karpers toch uit de buurt van een plaats waar veel meerval rondzwemt.
Die avond eten we in Cava Juan.
Vangsten:
Helmut: 11u/80cm - 12.15u/ 85cm - 13u/ karper 18kg
Frans: 15.15u/ karper 6kg

De karperopstelling
 
18 en 6 kg
Dag 5
Voor we gisteravond onze visplaats verlieten voerden we nog wat hard gekookte maïs en boilies bij op een wat ondieper stuk rechts van onze meervalstekken.
Onze opstelling vandaag is dan ook 2 plaatsen voor meerval waarop elk twee meervalhengels liggen en een bijkomende plaats rechts daarvan op circa 50 meter afstand in een wat ondieper gedeelte.
De karperstek is dan ook ver genoeg verwijderd om bij een aanbeet geen problemen te geven met de andere lijnen en de hengels staan dicht genoeg om onmiddellijk te kunnen reageren. 
Dat dit niet nodig zou zijn omdat we de volgende dagen geen enkele aanbeet van karper meer kregen wisten we toen nog niet, maar ik ben ervan overtuigd dat dit toch wel de beste opstelling is om op zowel meerval als karper te vissen.
Het had de avond ervoor en ook vandaag in de omgeving flink geregend, hoewel we zelf buiten enkele korte lichte buitjes hiervan gespaard bleven.
Dat had blijkbaar zijn invloed op de meervallen, al was het aan de rivier nog niet te merken. Deze en de volgende dag zagen we dan ook bijna geen activiteit meer van meervallen in het wateroppervlak.
Lijnzwemmers zoals de eerste twee dagen zagen we gewoon niet meer, wat er op duidde dat de vissen erg passief waren.
Ook aan de beten was dit merkbaar. Vandaag vingen we slechts 4 vissen.
Vangsten
Helmut: 11.15u/205cm - 13.30u/130cm
Frans: 10.35u/155cm - 16.10u/80cm
De andere groep vissers splitste zich vandaag uiteen. Een groep van 4 viste statisch terwijl de andere 3 actief met kunstaas aan de gang gingen.
De passieve groep ving enkele meervallen terwijl de kunstaas groep er ook enkele wisten te vangen aan hun kunstaas. Volgens hen een van hun leukste en sensationeelste ervaringen. Daarbij hadden ze nog een bijvangst van 6 snoekbaarzen.
Ook vertelden ze dat ze op een plaats waren terechtgekomen waar er een barrage was met veel stroming en ondiep water. Hier zagen ze tientallen karpers die tegen de stroming opzwommen en zelfs over de barrage sprongen zoals ze alleen van zalmen gezien hadden. Gert vertelde ons dat op die plaats de Spanjaarden soms gewoon met een schepnet stonden te vissen. Dus wel een gekende plaats en geen uitzondering.
Die avond zorgde de vrouw van Gert voor een barbecue in het basiskamp. Alle vissers waren er aanwezig en het werd een leuke boel met veel sterke visverhalen. 
 
Zo ziet een meerval er uit op de visvinder en op de kant.

Het meten van iedere gevangen meerval.
Dag 6
Ook vandaag passen we hetzelfde systeem als gisteren toe, maar ook nu weer is er weinig meerval activiteit op te merken.
We willen toch nog proberen om enkele karpers te vangen en voorzien dan ook 2 van de meervalhengels van slechts 1 pellet. Dit omdat we van de andere vissers hoorden dat ze hun karpers steeds aan 1 pellet wisten te vangen.
In totaal kregen we vandaag slechts 5 aanbeten waarvan we er eentje misten omdat de haak losschoot.
3 van de aanbeten waren op de hengels met 1 pellet, waarvan eentje op de karperhengel. Helaas was het geen karper, maar een kleine meerval van circa 30cm. Een echte baby dus.
Vangsten:
Helmut: 11u/135cm - 12u/30cm - 14.10u/160cm
Frans: 11.50u/180cm

Eten deden we die avond in El Quijote 
De andere vissers zagen we niet meer omdat ze blijkbaar veel langer doorvisten.

Mijn grootste vis
Dag 7
Normaal was deze dag een vrije dag in Caspe en inbegrepen in ons verblijf. Eventueel konden wij die ook gebruiken om een extra dag te vissen (wel niet inbegrepen in de prijs). We besloten echter door onze drukke werkzaamheden om een dag vroeger terug naar België te rijden.  We vertrokken om 3 uur in de morgen en na een voorspoedige trip waren we om 18.30 uur reeds op onze thuisbasis.
 
De twee kleinste van deze trip

Samenvatting:
Totaal van onze vangsten:
Helmut: 11 meervallen waarvan de grootste 218cm + 1 karper 18kg
Frans: 10 meervallen waarvan de grootste 215cm + 1 karper 6kg

 

Enkele nuttige tips kan je vinden in de Bijlage

(Klik op de banner voor meer info)

Deel 1 Bijlage

                        

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.