<
 
Home   Email  

 

Home
Checklist materiaal
visreizen-Amerika
Andaman-India
Angola-2023
Costa Rica
Egypte
Florida
Frankrijk-1
Gabon
Gambia 2015
Gambia 2019
Ierland
Ijsland
Kenia
Madagascar 2011
Madagaskar 2012
Madagaskar 2013
Madagaskar 2015
Oostenrijk
Portugal
Roemenie
Roemenie 2018
Senegal divers
Senegal 2005
Senegal 2006
Senegal 2010
Spanje-2014
Spanje-2010
Sri Lanka
Suriname 2005
Suriname 2006
Thailand 2008
Thailand 2009
Zimbabwe
Zweden
Nederland-Uitheester

 

 

Visreis - Roemenie 
 

 

    2 Sept / 2018   
Klik op de foto voor een vergroting

Net als verleden jaar alles geregeld via het internet met sylvain.remetter@yahoo.fr  (in het frans).
Ook voor prijzen kan je bij hem terecht, of op de site van Holbina trei bibani.
Als voorbeeld: 6 dagen volpension met 6 dagen vissen, alles inbegrepen 2520 € voor 2 personen. De vlucht Charleroi/Boekarest koste ons 280 € per persoon, koffer en vismateriaal inbegrepen.
Hieronder de foto van de uitrusting die ik voor mezelf meeneem.
4 kunstaashengels van ultra licht tot zwaar met bijpassende molens en reels.
Draaddikte van 20/00 nylon tot 14/00 geweven draad, 3.5 tot 8kg.
Verder nog 2 spoelen met fluo-carbon 30/00 en 45/00.
Als kunstaas het grootste deel drijvende pluggen van poppers tot -1.5 meter duikend in diverse maten. Onverzwaarde grote en kleinere spinners.
Verder nog klein materiaal als wartels, stalen en titanium onderlijntjes en wat spinstangen. Nog een onthaaktang en andere tang, en dat is het zowat.
Hoofdzakelijk viste ik echter alleen met de lichte spin en de iets zwaardere plughengel.

Verslag:
Na een vlucht van een kleine 3 uur komen we aan in Boekarest waar een auto met chauffeur ons opwacht voor een rit van 4/5 uur naar de Donau delta.
Daarna volgt nog een boottrip van 40 minuten voor we ons hotel
 Holbina trei bibani bereiken.
Holbina trei bibani ligt in een van de mooiste natuurgebieden van Europa. Dat betekend ook dat het vrij ver ligt van de moderne beschaving en je dus aangewezen bent op het hotel of op jezelf. Van een uitgaansleven is er geen sprake buiten de bar van het hotel zelf. Die is trouwens goed voorzien en vrij goedkoop. Zo kost een fles wijn slechts 5€.
Het hotel zorgt voor alles. Overnachting, maaltijden, boot, gids en vergunningen.
Dat alles is tot in de puntjes geregeld. Daarbij zorgt Sylvain de gids voor de nodige uitleg over het viswater en viswijze.
Nog een opmerking. De maaltijden zijn inbegrepen maar standaard. Vrij goed als je van vis houd, want daar bestaan ze voor 70% uit. Lust je dat niet, dan wordt daar binnen de mogelijkheden rekening mee gehouden, wat deze trip wel gebeurde omdat we beiden niet echt vis met graten lusten.
Ze bestaan steeds uit een voorgerecht, soep, hoofdgerecht en dessert.
Hieronder een voorbeeld van een hoofdschotel met vis.

Als visser heb je de keuze uit de zeer geriefelijke standaard boten (zie foto) voorzien van een 15cv motor en een elektrische. Dit met of zonder gids, maar in het bovenstaande 6 daags arrangement is deze ook inbegrepen.
Maar je kan ook kiezen voor een viskajak als je dat wenst, en er zijn verdere nog andere grotere boten beschikbaar waarmee je op de Danube zelf kan gaan vissen. Keuze te over.

De Standaard boten

de kajaks

Holbina trey vanuit de lucht
Het viswater zelf bestaat uit een 22 grotere meren en enkele kleinere met tussendoor verbindingskanaaltjes.
Maar opgepast !
Waar je rekening moet mee houden is de diepte. Deze bedraagt op de meren hoogstens anderhalve meter, maar meestal is dit slechts 50cm.
De kanalen zijn iets dieper. Van 1.5 tot 2.5 meter.
Naargelang de tijd van het jaar zijn deze echter sterk begroeid met waterplanten.
Het is nu zomer, niet de beste tijd voor de snoek wegens de temperatuur +30░, maar zeker ook niet waar het de waterplanten betreft.
In de zomer zijn de meren hiermee bijna volledig bedekt. Het is er voordurend zoeken naar open plaatsen. In de kanalen is het beter, maar ook daar tieren ze hier en daar overvloedig. Gelukkig is het een of andere soort waterpest die gemakkelijk meekomt, waardoor je bijna nooit kunstaas verspeeld.
Maar het beperkt het vissen wel tot de oppervlakte en daar juist onder.
In herfst, najaar en winter rotten deze af, en dat is dan ook het topseizoen om hier te vissen. Ook het snoekvissen is dan op zijn best. De temperatuur is lager en de snoek meer actief op zoek naar prooi. Terwijl ze in de zomer tussen de waterplanten verstopt op de loer liggen.
Er wordt hier dan ook nooit trollend gevist omdat dit quasi onmogelijk is, Dus alleen werpend vissen met kunstaas.Meer en kanaal


Klik op de kaart voor een vergroting

Dit is zowat alles betreffende de algemene informatie. Nu dus het vissen zelf.
Zelf visten we slechts 4 dagen op snoek, en in totaal wisten we 153 snoeken te vangen met 2 vissers.
Het grootste deel vissen tussen de 40 en 60cm.
Maar ook kleinere baby snoekjes en geregeld vissen van 60 tot 80cm. De grootste vis die ik wist te vangen was 108 cm.


De start thuis en op het water

Dag 1 starten we vrij laat na de toch wel vermoeiende heenreis, waardoor we de beste uren van de dag missen. Het is ook wat zoeken waar de vissen zich bevinden en met welk kunstaas ze best te vangen zijn.
Met de basis kennis van verleden jaar in gedachten starten we dan ook met pluggen en poppers van rond de 12cm waarbij we geregeld iets groter en kleiner proberen.
In totaal weten we die dag slechts 8 stuks te vangen, waarvan er slechts 2 de +60cm halen. Tussendoor vangen we zo nu en dan ook nog een mooie baars. Maar dat is het zowat. Toch zijn we best tevreden, en dit niet alleen door de vaak spectaculaire aanbeten in het oppervlakte, maar ook door de prachtige omgeving.

Dag 2 en ook de volgende dagen nemen we het ontbijt om 5.30 uur wat ons toelaat om 6.30 uur te starten met vissen.
We vissen dan ongeveer tot 11.30 uur waarna we terug varen voor de lunch.
In de namiddag starten we dan terug om 16 uur met vissen tot +-19.30 uur.
Ook vandaag vissen we hoofdzakelijk met allerlei pluggen en poppers tot we in de late namiddag ook eens onverzwaarde spinner proberen wat de volgende dagen de vangst sterk zou be´nvloeden.
Die dag weten we in totaal 33 stuks te vangen met geregeld een 60+ tot 70+ vis tussen en zoals steeds ook enkele baarzen. De grootste vis was 74cm.


 

Dag 3 starten we met onverzwaarde spinners, in ons geval waren dit Ondex spinners nr6. Hiermee zouden we de volgende dagen dan ook het meeste vissen, alhoewel we ook nu weer geregeld eens met iets anders probeerden, bleven de spinners wel favoriet. Meestal visten we hiermee tegen en tussen de waterplanten in. Zo nu en dan probeerden we ook eens wat open water, maar daar waren de aanbeten beduidend minder.
Vandaag wisten we in totaal 63 snoeken te vangen en dit met opvallend meer 60+ tot 70+ vissen.
Zoals iedere dag was de voormiddag beduidend productiever dan de namiddag met 44 stuks en in de namiddag/avond slechts 19 stuks.
Om u een idee te geven van het vangstritme hier een overzichtje van de eerste uren waarop iedere maal een snoek gevangen werdt.
6.45 u - 6.50 -6.50 - 6.55 - 6.55 - 7.10 - 7.13 - 7.15 - 7.15 - 7.30 - 7.35 - 7.50 - 7.55 -
8 - 8.07 - 8.09 - 8.10 - 8.10 - 8.12 - 8.40 - 8.50 - 9.15 - 9.16 - 9.20 - 9.30 - 10 - 10.15-
10.20 - 10.25 - 10.35 - 10.45 - 10.50 - 10.55 - 11 - 11 - 11.07 - 11.10 - 11.12- 11.14 -11.15 - 11.15 - 11.30  


Ook kleintjes nemen een behoorlijke popper

Dag 4. Opvallend is dat je hier sommige dagen voor het grootste deel kleinere snoeken vangt, terwijl er dagen zijn waar je opvallend meer grotere snoeken weet te vangen.
Ook verleden jaar was dit zo !
Dit was dus een van die dagen waarop we beduidend meer grotere vissen wisten te vangen, ongelukkig genoeg hadden we afgesproken om slechts tot de middag te vissen en de namiddag te besteden aan een trip op de Donau.
Deze voormiddag wisten we 37 stuks te vangen met beduiden meer grotere vissen van 70+ en als topper een vis van 78 voor Helmut en voor mij de grootste van deze trip, namelijk 1.08cm. Dit alles aan de toch wel kleine Ondex spinners.108 cm

In de namiddag maken we dus een trip op de Donau waarbij we het natuurlijk toch niet kunnen laten om een hengel mee te nemen. Sylvain had ons immers verteld dat hij die morgen jacht gezien had van roofbleien.
Op die plaats aangekomen was er van jacht omzeggens niets te zien, maar toch probeerden we er een tijdje met enkele kleine verzwaarde spinners in de stroming en tegen de oevers aan enkele te verschalken. In totaal wisten we er samen een zestal kleinere exemplaren te vangen en ook nog wat kleine baarsjes.

 

Opvallend op deze trip waren ook het groot aantal karper en meerval vissers die we onderweg tegen kwamen. Ze visten meestal in groep of familie verband. Op sommige stukken die beter bereikbaar waren zat zowat om de 300 meter een groepje.

Dag 5 besloten we slecht enkele uren in de voormiddag te vissen om na de middag naar Boekarest te vertrekken om daar te overnachten en de volgende morgen ons vliegtuig richting thuis te nemen.
Het had die nacht fel geregend en in de morgen stond er een sterke wind die het vissen zeer sterk bemoeilijkte met de lichte spinners.
Toch wisten we ook nu nog 12 stuks te vangen.
 
We sloten deze trip dan ook meer dan tevreden af met niet minder dan  153 snoeken, enkele tientallen baarzen. en 6 kleine roofbleien.
 
Helmut 74 snoeken grootste 78cm en meest 60+ en 70+ vissen
Frans 79 snoeken en grootste 108cm

 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.