Home   Email  

 

Home
Checklist materiaal
visreizen-Amerika
Andaman-India
Angola-2023
Costa Rica
Egypte
Florida
Frankrijk-1
Gabon
Gambia 2015
Gambia 2019
Ierland
Ijsland
Kenia
Madagascar 2011
Madagaskar 2012
Madagaskar 2013
Madagaskar 2015
Oostenrijk
Portugal
Roemenie
Roemenie 2018
Senegal divers
Senegal 2005
Senegal 2006
Senegal 2010
Spanje-2014
Spanje-2010
Sri Lanka
Suriname 2005
Suriname 2006
Thailand 2008
Thailand 2009
Zimbabwe
Zweden
Nederland-Uitheester

 

 

Visreis Thailand - 6 Sept 2008
Klik op de foto voor een vergroting

Deel 1 Deel 2 Locaties Algemene info Techniek

Reisverslag deel 2 
 


Op de Maeklong rivier op zoek naar Reuze zoetwater stekelrog: 

We vetrekken vandaag vroeg voor een 2 uur durende rit naar de Maeklong rivier. Onze gids is deze maal Eddy, een jonge enthousiaste Engelsman die vloeiend Thai spreekt. info@fishthailand.co.uk
Hij is gespecialiseerd in het vissen op wilde vis in het binnenland van Thailand en India. Ondermeer Thai carp en Sneakhead.
Met hem gaat het naar de Manu Fishing Homestay.
Daar aangekomen zien we enkele bamboe vlotten liggen van 4 bij 8 meter. Ze lijken me eerder geschikt voor een toeristische rondvaart dan als visboot.
Het heeft de afgelopen nacht flink geregend en de rivier is dan ook fel bruin gekleurd. Daarbij kwamen we aan bij laag water en zouden we vissen bij hoog water. Juist het omgekeerde van wat goed zou moeten zijn. Uit de uitleg van Eddy begreep ik ook dat hij normaal veel hoger op de rivier vist, maar dat was door de regen en de stroming  niet mogelijk.
Wel vertelde hij erbij dat we ons bij het wachten op een aanbeet van rog konden amuseren met het vissen op kleine vis.
Het vlot werd enkele honderden meter verder gesleept door een gemotoriseerde kano waarna het in de stroom gepositioneerd werd, of althans dat probeerden ze toch, maar de stroming verhinderde dat. Uiteindelijk stationeerden ze het vlot nabij de oever. Als roglijn werd een simpel schuifsysteem gebruikt. In de plaats van het lood kwam een gewicht van ongeveer 750gram bestaande uit drie aan elkaar gelaste stukken betonijzer. Het aas was een kleine soort katvis (10cm), dit aan een haak 5/0. Na het inleggen van de lijn starten wijzelf met het bodemvissen tegen de kant aan. Hiervoor gebruikten we een licht werphengel en dito lood en lijn. Aan de haak nr 6/8 kwam een levende garnaal.
Over deze dag kan ik kort zijn, verkeerde plaats en tijd. Dat we dan ook geen enkele aanbeet van rog kregen was niet zo verwonderlijk. Ik denk dat alleen heel veel geluk hier iets kan opleveren.
Verder kregen we op de lichtere lijnen met garnaaltjes talrijke aanbeten van kleine visjes. Ik wist er twee te vangen. Het bleken kleine striped Baramundi te zijn. Lengte niet meer dan 10cm. Na die twee visjes stopte ik met de lichte hengel. Helmut daarentegen viste tot het einde van de dag hardnekkig door, maar desondanks wist ook hij maar twee visjes te vangen. Een kleine zee katvis en een zes stekel katvis. 
Op 17.30 uur gaven we het op en keerden na een maaltijd terplaatse terug naar Bangkok waar we de rest van de avond op zoek gingen naar wat kledij.
  
Striped Baramundi/Zee katvis met op de achtergrond de rivier
Palmtree Lagoon: 
Terug een nieuwe hoopgevende bestemming. Hier zouden volgens onze gidsen weinig maar grote vissen zitten. Als we toekomen blijkt het een wat grotere vijver te zijn. De eigenaar start meteen met het in stukken hakken van een kip op de rand van de steiger en plaats een stuk aan de haak van mijn reeds opgetuigde hengel. Weer met een schuifdobber en een stopper op 1.5 meter diepte. Hij werpt daarna meteen de hengel uit richting midden vijver.
Twee tellen later staat de hengel in een bocht en krijg ik die in mijn handen gestopt.
Ik was zo verrast dat ik nog de beet nog de aanslag zag.  Het is zoals we vermoeden een Chaopray katvis. De vis vecht met korte explosieve runs maar komt toch langzaam binnen. Nog even wat verwarring als hij nabij de oever onder een overhangende boom doorzwemt, maar de eigenaar verzekerd me dat daar geen takken onder water zitten.
Dus ook nu weer de hengeltop laag bij het water houden en tegendruk uitoefenen.
Na de landing die vrij vlot verloopt, de eigenaar staat immers met het schepnet 4 meter ver in het water, wegen we de vis.
22 kg, een mooi exemplaar.
De volgende uren trachten we dit te herhalen, maar nu lijkt het meertje uitgestorven. Als de eigenaar in de andere hoek van het meer een luikje openzet waardoor vers water van de hoger gelegen velden het meertje binnenstroomt, zien we plots overal Arapaimas opduiken. Ze komen soms tot vlak in het hoekje waar de diepte slecht 1 meter bedraagt. Een spectaculair zicht. Helmut neemt plaats in de hoek en krijgt er twee aanbeten waarvan eentje een teleurstellende Pacu blijkt te zijn. De tweede aanbeet was waarschijnlijk wel van een arapaima, maar de haak pakte niet en de vis breekt door het oppervlak terug naar de vrijheid.
Zelf weet ik nog een kleinere Chao pray katvis te vangen van circa 5kg maar daar blijft het dan ook bij. Wij verwisselden nochtans geregeld tussen kip en levende aasvis maar ook dat hielp niet. We visten tot 19 uur, de tijd waarop hier de nacht valt. 
Onze gidsen die aan de andere kant van het meer met makreelfilets visten, vertelden ons dat ze verschillende korte runs hadden gekregen maar geen enkele liep door ! 
Een meertje dat zeker potentieel heeft op betere dagen.
 
De landing/Chaopray katvis 22kg
Monster lake: 
Vandaag pakken we wat kledij in voor een tweedaagse trip, we blijven immers overnachten nabij onze volgende visplaats om onszelf de volgende dag een lange autorit de besparen.  Monsterlake is een vrij leuk meer in L vorm. Op een plaats langs de oever staat een met plasticzeil gemaakte bak waarin er enkele honderden levende aasvisjes in rondzwemmen. De gids schept een deel hiervan met korte tussenpozen uit en werpt deze dan in het water als voer voor de vissen, dit tot de bak leeg is. Bijna onmiddellijk zie je daarna dan ook overal reactie van vissen die door het oppervlak klieven op zoek naar prooi.
We zijn echter wat laat en de plaatsen langs weerszijde van de bak zijn ingenomen door twee Chinese vliegvissers. We zien ze geregeld kleinere vis landen. Zelf nemen we dan maar een tiental meter verder plaats langs de oevers. Vissen doen we met levend aas zonder dobber nog verzwaring. Gewoon inwerpen en de aasvis zijn werk laten doen.
De eerste beten volgen al snel, merkbaar aan het aflopen van de lijn op de molenspoel. Beugel sluiten, draad laten aanspannen en de haak zetten, zo simpel als wat. Even later sta je dan met een fel vechtende Red Tail, Arapaima, Thai red tail, Chao pray, Aligatorgar of Pacu aan de lijn. Ik wist ook nog even een grote Baramundi te haken, maar die wist zich al springend van de haak te verlossen. Een mooie Sneakhead was een ander welgekomen tussendoortje.
In totaal wisten we samen 33 vissen te landen. Helmut 17 stuks en ikzelf 16 stuks.
Maar met grote waarschijnlijkheid vergaten we er nog te noteren. Het totaal genoteerd gewicht was circa 250kg.
De vis is hier over het algemeen iets kleiner maar komt wel vrij massaal voort. Al zijn er ook werkelijke reuzen aanwezig. Zo was toen we die avond om 20 uur vertrokken een van de chinezen reeds 1 uur aan de gang met een Arapaima van circa 90kg.  Zijn uitrusting bestond  uit een spinhengel en dito molen. De vis drilde dan ook meer de visser dan omgekeerd. Of hij hem wist te landen ? dat hebben we uiteindelijk nooit geweten.
Van de vissen die we zelf wisten te vangen was het gros Raid Tail katvis (14st) met een gewicht tussen de 4 en 14 kg. Gevolgd door Arapaima (9st) met een gewicht van 5 tot 12kg.
Uitzondering hierop was Helmuts grootste vis met 25 kg.
Na de vangst plaatsen de gidsen de grote Arapaimas in een drijvende kooi om terug tot rust te komen. Men vertelde me, dat wanneer ze deze grotere vissen vroeger gewoon na de vangst terugzetten, ze vaak omkwamen van de geleverde inspanning en de stress. Met de kooien blijkt dit probleem opgelost.
Aligator Gar wisten we dan alleen maar na 15 uur te haken. Hun gewicht lag rond de 10kg.
Monster lake is een echt leuk meer en dan ook voor mij zeker een plaats waar ik een volgende maal wel meerdere dagen wil vissen. Ook kunstaasvissers kunnen hier door de diversiteit hun hart ophalen.
Die avond gaan we eten in een cowboy ranch en overnachten we in een Thai hotel in de buurt.
    
Redtail/Sneakhead
  
Arapaima/Aligator gar

De grootste van de dag Arapaima 22 kg
Baramundi op Boon Mar Ponds: 
Eigenlijk is Boon Mar Ponds een plaats met talrijke viskwekerijen. We gaan vandaag vissen in een van de kweekvijvers. Een erg artificiële manier van vissen die veel gelijkenis vertoond met het vissen bij ons in een forelvijver.
Maar toch zijn we benieuwd wat het zal worden. Uit de weinige informatie die we uit de eigenaar los krijgen wegens de taalbarrière maak ik op dat we in een vijver kunnen vissen met vissen tot circa 6kg. Groter heeft hij momenteel niet. Volgens Damien gebeurd het dat hier vissen zitten tot 12kg. Ons materiaal is wat te zwaar en dus besluiten we de twee nieuwe spinhengels van onze gidsen te gebruiken. Ikzelf gebruik mijn eigen molen fa 4000 en draad en nylon van 6kg. Helmut de molen van de gids en gevlochten draad van 16kg.
Alle weerhaken moeten hier verwijderd worden, wat we dan ook doen, al vraag ik me af hoe dat zal aflopen als de vis uit het water jumpt, hiervoor is Baramundi toch bekend !
Zelf start ik met een tiental worpen met een popper, maar krijg hier geen enkele reactie op. Dan volgt een drijvende plug. De plug wordt bij de eerste worp reeds gegrepen en na wat felle runs land ik de vis. Hij is ongeveer 4 kg, en in tegenstelling met wat ik verwachte jumpte hij geen enkele maal. Er volgen nog enkele vissen, maar de zon komt op en ik krijg bijna geen aanbeet meer. Ondertussen vist Helmut met een shat van ongeveer 8cm. Kreeg hij in het begin bijna geen beet, nu staat hij de ene vis na de andere te drillen. Even afkijken dus. Ook een shad aan de lijn en wat zoeken. Het duurt een tijdje, maar het verschil zit hem in de snelheid van mijn molen. Uiteindelijk blijkt dat dit het beste resultaat is: de shad na de worp naar de bodem laten zakken en dan uiterst traag over die bodem binnenvissen. Nu was iedere worp bijna steeds een vis. Miste de vis je kunstaas, dan volgde zelfs meestal een tweede aanbeet op dezelfde worp. Rond de middag aan veranderde ook de dril. Nu springen de vissen na gehaakt te zijn talrijke keren uit het water in een poging de haak kwijt te geraken, wat hun soms ook lukte.
Een 50 tal vissen verder, met uitschieters tot 6kg is het ondertussen 14 uur. We besluiten dat het genoeg is geweest. Het was leuk, maar voor ons toch iets te gemaakt, al is dat op deze reis wel de algemene trend.
Als we terug in Bangkok zijn maken we gebruik van de extra vrijgekomen tijd om bij een kleermaker een maatkostuums te bestellen. 
  
Jumpende Baramundi aan de lijn/de eerste vis van de dag

Helmut in een prachtige pose met een even prachtige vis

Jumping power

De laatste dag
Hoewel we reeds deze avond het vliegtuig nemen gaan we ook vandaag nog vissen. We blijven wel dicht bij Bangkok, daarom kozen we bewust voor Bunsamram.
Ook nu weer willen we het op wat grotere vis proberen. We reserveerden hiervoor speciaal bungalow 26 gans op het einde. Als we toekomen blijkt deze echter verhuurd aan een groep Japanse vissers. Noodgedwongen nemen we dan maar terug nr7.
We vissen terug op de kant en op de bodem. De eerste beet is voor Helmut. Hij is wat teleurgesteld als het een pacu blijkt te zijn. Even later sla ik een vis aan maar die verrast me door gewoon te blijven liggen. Als hij dan na enkele seconden toch richting open water zwemt schiet de haak los.
Dan is het wachten tot 13 uur voor mijn volgende aanbeet. Ook nu weer duurt het enkele seconden voor de vis beseft dat hij gehaakt is waarna hij richting open water zwemt. Erg ver gaat hij nooit, zo'n 30 meter. Hij komt echter zo gemakkelijk terug dat ik hem dwing terug de andere kant op te zwemmen, wat hij gedwee doet. Zo maak je het niet altijd mee !
Na een tijdje neem ik toch het zekere voor het onzekere en alhoewel ik niet echt bang ben om de vis te verspelen, dril ik hem toch naar de kant toe. Gedwee laat hij zich in het net glijden. Even denk ik dat hij groter is maar uiteindelijk geeft de weegschaal 49kg aan.
Om 14uur sla ik nogmaals een vis aan die er nu echter explosief vandoor gaat. Het blijkt een striped katvis van 8kg te zijn.
Om 17.45 uur Slaat Helmut de laatste vis van deze trip aan, nu ook weer een striped van 7kg.
Hiermee sluiten we deze reis dan ook tevreden af.
Voor ons beiden was de grootste vis een Mekong van 49kg. Helmut klopte me met een Anjoumara van 22 kg. Ikzelf slechts 12kg. Verder kan ik aan mijn persoonlijke recordlijst nog een Sneakhead van 5kg, een Thai red tail van 4kg, een Pacu, een Baramundi 6kg een striped katvis 10kg, een Chaopray katvis 22kg, een Aligator gar 10kg, een Song hu, en een stipped baramundi toevoegen.
 


Twee gelukkige vissers
Algemene beoordeling: 
Prachtige organisatie.
Prijs/kwaliteit meer dan tevreden
Het vissen wat artificieel, maar waar in de wereld kan je met zoveel succes op zoveel soorten vis vissen ?
Zeker voor herhaling vatbaar
 

Korte video vissen Thailand :
https://youtu.be/l0TGCz6kbEM
 

Deel 1 Deel 2 Locaties Algemene info Techniek

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.