Home   Email  

 

Vissen op...
Snoekbaars
Snoek
Zeelt
Karper
Brasem
Baars
Barbeel
Paling/Aal
Roofblei
Meerval
Vijverforel
Voorn
Droomvissen

 

 

Vissen op Snoek
Diversen

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Algemeen Diversen Lijnmontages   Artikels

Aanslagtips
Na de aanbeet moet aangeslagen worden. Bij ervaren snoekvissers vaak een routine, maar niet voor iedereen. Succesvol aanslaan is waarschijnlijk alleen in de praktijk met vallen en opstaan en door schade en schande te leren. Veel hangt af van het gevoel en het gebruikte materiaal. Enkele handelingen zijn echter zondermeer noodzakelijk wil men succes boeken.
Met aanslaan bedoel ik gewoon de hengel in een, vloeiende beweging naar achter brengen.
Hou steeds rekening met de bijzonderste regel: sla nooit aan voor je de vis echt voelt, neem altijd lijn in tot je weerstand voelt.
Slepend met getakeld aas:
Hier haak de vis altijd zichzelf, of dat is toch de bedoeling. Niettemin is een extra aanslag gewenst om de haak goed te zetten.
Soms gaat de vis er met een flinke run vandoor. Tijdens een run sla ik niet echt aan, ik breng de hengel dan alleen wat extra onder spanning wat meestal voldoende is.
Gaat alles wat langzamer dan sla ik wel aan door de hengel in een vloeiende beweging naar achter te brengen.
Vissend met de dobber:
Hier ziet men de beet omdat de dobber ondergaat of er schuin vandoor gaat. Gevolgd door het lijn nemen  van de vrij staande molenspoel. Wil je de vis niet laten slikken, hou die lijn dan goed in de gaten. Bijna steeds is er na de eerste run een korte stop, waarna de snoek er voor een tweede maal vandoor gaat. Tijdens die stop keert de snoek de aasvis. Het moment waarop de tweede run start, is het moment waarop je aanslaat. Laat hiervoor de lijn strak lopen, en pas op het moment dat je de snoek voelt sla je aan.
In ondiep water kan het ook gebeuren dat bij de aanbeet de dobber ondergaat, en zonder dat er echt noemenswaardig lijn genomen is de dobber terug aan het oppervlak komt om enige tijd later terug naar de diepte te vertrekken. Dit is dan het moment om de haak te zetten. 
Vissend met bodemlood:
Hier uit de beet zich door het nemen van lijn, maar verder doe je precies hetzelfde als bij het dobbervissen.
Landen van een Snoek
Een gaf wordt nooit meer gebruikt en is meestal ook verboden en terecht. We willen deze prachtvis toch in zo goed mogelijke conditie terugzetten niet ? Je hebt verschillende mogelijkheden om een gevangen snoek op humane wijze te landen en te onthaken. Gaat het om een snoek tot ruim tachtig centimeter, dan is de nekgreep prima te gebruiken. In principe klem je de vis tussen de wijsvinger en je duim, waarbij de overige vingers een stukje extra steun bieden. Zorg ervoor de vis achter de kieuwdeksels te fixeren. Doe dit niet te vast, maar zeker ook niet te onzeker. Een uit de hand glijdende en op de grond neerploffende snoek willen we in alle geval vermijden. Na enige oefening krijg je het wel voor elkaar dat de kieuwdeksels van de vis voor een klein deel over duim en wijsvinger vallen, waardoor de vis zeer vast in de hand ligt.
Wanneer de snoek groter is dan 90 cm, wordt het door het gewicht vaak onmogelijk een nekgreep toe te passen. Dan moet de kieuwdekselgreep worden gebruikt. Deze greep vraagt echter om een stukje handigheid. Ga er niet vanuit dat je dit direct kunt. Ga de eerste maal aan de slag met een vis die je geschept hebt. Pak hem niet aan de kant waar de haak zit, de tanden zijn vervelend, maar een haak is nog erger. Ga nu rustig met alle vier je vingers, via het kieuwdeksel de bek van de vis binnen. Begin bij het verst gelegen punt en laat de vingers doorlopen tot de hand toe. Dus nooit met de voorste vingerkootjes alleen, dat werkt niet ! Schuif de vingers vervolgens naar de punt van de bek toe. Je duim plaats je onder de kin, op de plaats waar de kieuwdeksels samenkomen. Til nu de vis op en je hebt het voor elkaar. Denk er om, je mag voor jezelf en de vis nooit met je vingers in de kieuwbogen komen. De vis zal nog wel eens aan je hand willen gaan schoppen en slingeren. Laat de vis onder geen beding los, maar hou hem stevig vast. Fixeer ten allen tijde de duim op de onderkaak. Als de snoek rustig hangt, begin je met onthaken. Vissers die het met de hand landen niet zien zitten, kunnen gewoon een schepnet gebruiken. Liefst een net met fijne, knooploze mazen. Een groot nadeel van een schepnet is wel dat de buiten de snoek hangende haken vaak in het net verwarren en waardoor het eigenlijk onthaken van de snoek zelf een probleem wordt.  Zeker bij het vissen met kunstaas moet je je daarom toeleggen op het landen met de hand.
Alleen bij hoge oevers kan je natuurlijk nooit zonder landingsnet.
Leg de vis ook nooit op een droge ondergrond, dat beschadigt de slijmlaag van de vis in hoge mate.
 
Kieuwdekselgreep
Onthaken
Hier is goed gereedschap reeds het halve werk. Hoe graag we het ook zouden willen, de haak of het kunstaas zit niet steeds vooraan in de bek. Je tang mag daarom nooit te kort zijn. Als basis heb je altijd twee tangen nodig. Een lange puntbektang en een kortere knijptang. In de plaats van de puntbektang gebruik ik meestal een forse arterieklem. Hiermee kan ik indien nodig de haak vastzetten tussen de bekken van deze tang.  Gebruik je dreggen, dan maak je de punten een voor een los. Zit de haak echter op een moeilijk bereikbare plaats, dan ben je vaak beter af door de haak door te knippen. Bedenk dat een dreg vlug vervangen is, maar een snoek vervangen is wat moeilijker. Slaat de snoek teveel heen en weer, dan kun je met een natte doek de ogen bedekken. De vis is dan onmiddellijk rustig.

Aanbevelingen OBV:
Onderzoek wees uit dat een schepnet met fijne mazen en de kieuwgreep de snoek het minst beschadigt, liefst de combinatie van de twee. De kieuwgreep is een goede methode mits de vis ondersteund wordt. 
 

Algemene tips
  1. Vis je met dood aas, gebruik dan ook eens zeevis. Beste soorten zijn haring, sardienen of makreel. De sardien moet stijf ingevroren ingeworpen worden vanwege zijn kwetsbaarheid en makreel heeft een taaie huid, waardoor zetten van de haak iets lastiger is.
  2. Zwevende aasvis: Als de bodem uit zacht slib bestaat, of er is een bodembegroeiing aanwezig waarin de aasvis wegzakt, dan kan het nuttig zijn de aasvis juist daarboven aan te bieden. Dat effect kun je krijgen met een aasvis waarvan de zwemblaas nog intact is. Beter en zekerder vind ik het door gebruik te maken van een stukje piepschuim dat ik het binnenste van de vis aanbreng. Nog een andere manier is om met een injectiespuit lucht via de anusopening in de buikholte te spuiten.
    Onder lijnmontages staan trouwens talrijke voorbeelden van montages om de aasvis juist boven de bodem of planten te presenteren.
  3. Met een smaakje: Met dezelfde injectienaald, en op dezelfde manier kunnen we allerlei geurtjes in de vis spuiten. Dat kan levertraan, visolie, of meer gespecialiseerde geurtjes zijn. In de hengelsportzaak is er keuze te over. We kunnen de aasvis ook gewoon in de geur onderdompelen, maar het effect is niet zo langdurig, en in het begin vaak te overweldigend.
  4. Het gemiddeld aantal uren dat je in België moet rekenen voor de vangst van 1 snoek is 5 uur. (onderzoek naar snoekvangst 2014)

 

Algemeen Diversen Lijnmontages   Artikels

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.