Home   Email  

 

Vissen op...
Snoekbaars
Snoek
Zeelt
Karper
Brasem
Baars
Barbeel
Paling/Aal
Roofblei
Meerval
Vijverforel
Voorn
Droomvissen

 

 

Vissen op Karper
Materiaal 2 
 
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Algemeen Materiaal 1 Materiaal 2 Dobbervissen Afstandvissen
Voeren   RigsBoilies/partikels Artikels Knopen

Alle materiaal nodig om een karper aan de haak te krijgen staat in materiaal 1.
maar om het vissen ook effectiever en aangenamer te maken kan de karpervisser kiezen uit een uitgebreid arsenaal van toebehoren. Voor de een is alles noodzakelijk en een ander kiest dan weer doelbewust. Alles is natuurlijk ook afhankelijk van hoe geregeld je op karper vist, op welke manier en niet in het minst van je geldbeugel.
Volledigheidshalve hier een overzicht met een korte beschrijving.
Beetverklikkers/Optonics
Een elektronische beetverklikker is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het karperarsenaal. zeker omdat steeds meer karpervissers er ook bij nacht op uit trekken.
Het aanbod is immens. Van eenvoudige modellen tot gesofisticeerde verpakt in luxe boxen. Kies volgens je eigen smaak, echt slechte modellen zijn er niet meer.
Je kan bij aanschaf wel op enkele punten letten. 
Noodzakelijke punten:
  • Waterdichtheid. De keuzes zijn spatwaterdicht, waterdicht of ingeharst. 
  • Geluidsniveau. Zorg ervoor dat niet iedereen in de buurt je pieper hoort als je een run krijgt. Zeker bij nacht stoort het sommige mensen en we willen ook in de toekomst nog kunnen bij nacht vissen. Dus regelbaar.
  • Nagloeitijd. Krijg je een korte run die stopt voor je kan zien op welke hengel dan is het gemakkelijk dat het lampje nog enige tijd nagloeit. Zo kan je alsnog zien op welke hengel de aanbeet was. Een nagloeitijd van circa 20 seconden is meestal voldoende.
Optionele extra's:
Hou er rekening mee dat veel extra's ook meer stroomverbruik vragen.
  • Run led. Deze heeft aan hoe hard de vis van of naar je toe zwemt.
  • Sounderbox Convectorkast. Versterkt het geluid. Meestal ook met een led als aanduiding. Een convectorkast versterk het geluid ook maar heeft extra opties als diefstalalarm, verschillende leds, toonhoogte regeling of verschillende tonen. Meestal met kabels per optonic en onderscheid tussen een run en een terugzwemmer.
  • Reedcontact.  In tegenstelling tot gewone mechanische wieltjes of een lichtsluis systeem, gebruikt een reedcontact veel minder stroom.
  • Draadloos systeem. Geen draden en je kan het meenemen in je tent. 
 
 
Wakers
Niet onbelangrijk bij het karpervissen is een goede waker. Een waker gebruik je zeker als je zonder elektronische beetverklikkers werkt, maar ook met alle elektronica heeft een waker zijn nut. Aan de waker kan je het beetverloop perfect volgen.
Er zijn verschillende soorten wakers van de meest eenvoudige zoals een stukje zilverpapier tot de huidige gesofisticeerde swinger. De meest gebruikte wakers kunnen we onderverdelen in drie groepen.
De klimmer/Monkey klimber
Een versie van deze waker is een lichaampje dat vrij over een stang schuift  Deze wordt onder de hengel in de grond geplaatst waarna de draad er ingehaakt wordt. meestal kan het lichaampje ook nog verzwaard worden met verschillende gewichtjes. Ze werken goed onder bijna alle weersomstandigheden, ook bij winderig weer. Sommigen zijn fluorescerend, anderen kunnen dan weer verlicht worden.
Op lange afstand laten ze het echter afweten omdat het dan moeilijk is om de lijn op spanning te krijgen.
Gebruik: Op korte afstand en winderig weer. Vist men op de overkant dan plaats je de klimmer zo hoog mogelijk op de stang. Zo worden terugzwemmers ook goed geregistreerd.
     
1- kan aan de hengelsteun, maar ook los gebruikt worden. Hier met verlichting. 
2- mijn ouderwetse klimmers met gewichtjes. 
 
De Hanger/Dangler
De moderne uitvoering van het ouderwetse balletje aan een touwtje. Je kunt het gewicht nu echter aanpassen. Vaak fluorescerend of ze kunnen verlicht worden. 
Ze zijn echter gevoelig voor wind.
Gebruik: Korte afstand/middellange afstand. Bevestig de hanger steeds aan de hengelsteun. Let er op dat deze zo kort mogelijk voor de optonic hangt om de registratiehoek optimaal te houden.
 
 
De swinger
Een gewichtje aan een metalen staafje dat omhoog of omlaag beweegt doormiddel van een scharnier of een veersysteem.
Bij de scharnierende is de spanning traploos instelbaar door een gewichtje te verschuiven over het metalen staafje. Hij is bijna ongevoelig voor wind en ook goed inzetbaar op grote afstand.
De veersystemen registreren minder vlot een terugzwemmer. Een van de enige goede veersysteemen is het gepatenteerd veersysteem van fox. De euro swinger; deze bied de mogelijkheid de veerweerstand in te stellen tussen o en 240gram.
Gebruik: Korte afstand/middellange afstand/Lange afstand. Stel deze zo licht mogelijk in om zo min mogelijk weerstand te geven aan het aas als een karper dit wil oppakken.
   
 
Hengelsteunen
Enkelvoudige hengelsteunen/Banksticks
Deze eenvoudige hengelsteunen zijn in mijn ogen nog steeds het praktisch en eenvoudigst. Enige voorwaarde is dat je ze in de grond kan steken. Ze staan stevig en zijn gemakkelijk in transport  omdat ze niet veel ruimte innemen. Bij het afstruinen van een viswater en het vissen op moeilijke plaatsen zoals tussen struiken en bomen zijn ze dan ook onmisbaar.
Vereisten: 
--
Ze moeten stevig zijn en niet verbuigen als je ze in de grond steekt. Om die reden 
    steek je ze ook in de grond voor je ze uitschuift.
-- Voldoende lengte hebben.
-- De hengel moet er vast in liggen en vrije doorgang geven aan de lijn.
Rodpod
Een rodpod is een veredelde versie van gewone hengelsteunen. Er zijn versies voor twee tot 4 hengels. Bij langere sessies zijn ze handig omdat de hengels steeds mooi en overzichtelijk bij elkaar liggen waardoor men met één blik kan zien welke beetmelder een signaal heeft.  Men kan de rodpod ook gebruiken op harde ondergrond.
Vereisten:
-- Moeten stevig staan, ook bij winderig weer. De duurdere zijn dan ook uit iets
    zwaarder materiaal vervaardigt dat steeds roestvrij moet zijn.
-- In alle richtingen verstelbare poten die uitschuifbaar zijn  is handig om steeds goed
    stabiel te staan.   
  

 
Buzzerbars
Een buzzerbar is een dwarsliggend deel dat op de hengelsteun of rodpod kan geschroefd worden en waar de hengelsteunkoppen of de optonics opgeschroefd worden.
Voor onze contreien is een buzzerbar voor twee hengels voldoende in het buitenland mag je soms met meer hengels vissen en dan kan je kiezen voor 3 of 4.

 
Foudraal/Hengeltas
Om onze hengels te beschermen tijdens het vervoer en deze gemakkelijk van onze wagen naar de visstek te dragen is deze onmisbaar. Het bied meestal plaats aan verschillende al of niet opgetuigde hengels. Verder is er plaats voor een regenscherm, een schepnet, een rotpot of hengelsteunen en nog wat klein materiaal. Sommige zijn uit een stuk en worden opengerist. Aan andere kunnen dan nog extra zakken bevestigd worden.

 
Karpertas/Rugzak 
Een tas of rugzak is wat een kanis is voor de vaste stok visser; een opbergplaats voor alle extra spullen. Voor het normale karpervissen kies je een grote tas. Bij het vissen met de pen moet je beweeglijker zijn, dan is een kleinere tas handiger. Voor langere sessie en dus ook meer materiaal is een rugzak het overwegen waard, al is dit niet zo overzichtelijk.
Vereisten:
-- Gemaakt van degelijk materiaal, goede ritssluitingen en waterbestendig. 
-- Voldoende ruimte en een flink aantal aparte opbergruimtes.
-- Een stevige schouderriem.
-- Als het kan een vaste bodem.  
   
 
Schepnet
Een schepnet is nog steeds de beste en handigste manier op een vis te landen.
Enkele voorwaarden waaraan het bij karper moet voldoen zijn;
--- Voldoende groot. Ook een +30 ponder moet er recht in kunnen liggen.
--- Kleine mazen, hoe kleiner hoe minder beschadiging de vis oploopt.
--- Stevig genoeg, wat niet wil zeggen dat je een net met karper uit het water moet
      tillen door de steel te heffen, dat doe je door met beide handen het net vast te
      nemen en zo de karper uit het water te tillen.

 
Onthaakmat/bewaarzak/Weegzak/Weger
Onthaakmat:
Onze vis, en zeker de grotere exemplaren zijn zeldzaam. Voor onze eigen toekomst is het dan ook maar normaal dat we deze na de vangst met zorg behandelen om hem ongeschonden te kunnen terugzetten. Een onthaakmat waarop we de zopas gevangen vis kunnen neerleggen om hem te onthaken om hem vervolgens te fotograferen en daarna terug te zetten zou eigenlijk een verplichting moeten zijn.
Vereisten
-- Groot genoeg
-- Gemaakt van materiaal dat natgemaakt kan worden voor we de karper er op
    leggen.
-- Dik en zacht omdat niet alle karpers stil blijven wachten en de mat de klappen van
    de karper moet opvangen. Een piepschuimvulling is beter dan een schuim matje.
Bewaarzak:
Hoewel ikzelf vind dat deze de vis teveel schade en stress toebrengen en je de karper beter direct fotografeert en terugzet (de huidige fototoestellen beschikken immers standaard over een goede flits) vermeld ik deze toch volledigheidshalve.
Leg een bewaarzak ook steeds diep genoeg en op een planten en obstakelvrije plaats. Slecht één vis per zak en maak deze steeds vooraf nat.
Vereisten 
-- Zeer ruim en met een goede watercirculatie.
-- Voorzie de zak van een lang touw zodat hij ver en diep genoeg in het water ligt.
Weegzak:
Van een gevangen vis en zeker een grote willen we meestal toch het gewicht kennen. Dat kan door hem in het net te wegen maar een speciale weegzak is nu eenmaal beter en vraagt weinig plaats. Je kan ook kiezen voor een combinatie onthaakmat en weegzak. Let er dan wel op dat je het extra gewicht van de onthaakmat er weer aftrekt. In sommige zakken kan je aan de zijkant twee stokken steken om de zak mooi open te houden, hierdoor ligt de vis minder geklemd, maar ook dan reduceer je het gewicht van de weegzak achteraf. Hoeft het nog gezegd dat je deze ook vooraf moet nat maken.
Weger:
Kies voor een klein exemplaar dat weinig plaats en gewicht inneemt en toch tot een behoorlijk gewicht weegt. Mechanische wegers zijn naar mijn mening te lomp en daarom kies ik resoluut voor een digitale weger. In sommige kan je zelfs de gewichten en vangsttijd opslaan.  Daarbij kan je vooraf het startgewicht met de weegzak op nul zetten zodat het correct gewicht onmiddellijk aangegeven is. Enig nadeel is dat je steeds de batterij moet nazien of een reserve batterij moet bijhebben.

 
Karperstoel/Strecher - bed
Karperstoel
Willen we comfortabel vissen dan kiezen we voor een goede karperstoel. Deze moet in de eerste plaats lekker zitten en dat weet je door er in plaats te nemen voor je er eentje koopt. Verder kan je nog op enkele dingen letten.
Vereisten
--Verstelbare poten, zodat je ook op de meestal ongelijke ondergrond recht zit.
--Gemakkelijk in onderhoud.
--Rugleuning verstelbaar voor meer comfort.
Stretcher/bed
Met de zelfhaaksystemen kan je nu ook doorvissen terwijl je slaapt. Ikzelf blijf bij mijn hengels en als ik slaap gaan ze er onverbiddelijk uit.  Maar ook ik heb dan nog een bed nodig. Het moet aan dezelfde voorwaarden voldoen als de karperstoel, al is een extra stel poten wel aangeraden, dus zes stuks.

 
Paraplu/Oval's/Tent
Paraplu
Voor een kortere sessie of als voorzorg als ik vertrek bij mooi weer neem ik nog steeds een paraplu mee. De vereisten zijn dat hij ruim is, maar ook weer niet te groot zodat hij handig blijft. Verder zitten er steeds enkele tenthaken en koorden bij die langs een kant voorzien zijn van een metalen ring die over de top van de paraplu kunnen en waarmee ik de paraplu zo iets steviger kan vastzetten bij winderig weer.
Oval/overwraps
Een oval is een soort grote paraplu met hieraan zijflappen die extra bescherming bieden tegen wind en regen. Ze zijn betrekkelijk gemakkelijk en vlug op te zetten en ruim genoeg voor een stoel of stretcher. Mocht het weer te slecht zijn en wenst je iets meer bescherming dan zijn er voor deze oval's ook nog overwraps te koop. Dit is een extra tentzeil dat over de oval gespannen wordt en je vastzet met tentharingen. Aan de voorzijde zit dan een deur en lijkt u oval nu meer op een tent. Ik vindt dit toch wel iets te omslachtig maar er moet keuze zijn.
Tent
Zeker voor sessies van meerdere dagen is een tent wenselijk. Er zijn talrijke modellen. Je kan kiezen voor een speciale gecamoufleerde karpertenten maar evengoed kan je een gewone kampeertent nemen. Zelf verkies ik voor langere sessies (meer dan 3 dagen) een gewone ruime tent. Voor een weekend is een zogenaamde uitwerptent te overwegen. Ultra licht, en je hoeft ze alleen uit te werpen, even vastzetten met wat tentharingen en ze staat klaar voor gebruik. Opbergen is al even simpel, gewoon inplooien.

 
Ontsmettings middel

Antiseptics of ook wel antisepticum of desinfectans genoemd, zijn bacteriedodende middelen die veelal plaatselijk worden gebruikt. Bij desinfecteren spreken we over het ontsmetten van materialen zoals in de medische wereld. Voor zowel ontsmetten als desinfecteren worden vaak de volgende vloeistoffen gebruikt: Ethyl alcohol, Isopropanol, Chloorhexidine, Jodoforen, Iso-betadine, boorzuur en waterstofperoxide (voornamelijk door koi-dokters)
Infecties van wonden van een karper  zijn ophopingen van bacteriën. Door ontsmetting wordt de bacteriekolonisatie onderdrukt net als tijdelijk de groei ervan. Op de markt zijn tal van aanbieders die antiseptics aanbieden voor het nabehandelen van wondjes in de bek van de karper of voor het behandelen van wonden op de huid.
Een tendens die we zagen was dat er naast antiseptic voor de mond ook een antiseptic kwam voor huidbehandeling. Thinking Anglers was de eerste die een Carp Care Kit leverde met daarin een
mond-antiseptics, een huid-antiseptics en een cilindertje met wattenstaafjes voor het doseren.
Later is deze kit onder de vlag van Korda verder op de markt gebracht. De huid-antiseptics was een iets dikkere substantie (meer gelachtig en dus een hoge viscositeit) en zou daardoor beter bestand zijn tegen de waterweerstand die de vis door het zwemmen zou oproepen. De substantie zou dus beter moeten blijven zitten.
De toevoeging echter van wattenstaafjes was nog niet zo gek. Zo was het mogelijk om secuurder te werk te gaan. Antiseptics als Kryston Klin-ik, Nash Medicarp en Carp4u Cypryvet hadden dan wel een tuutje waarmee je druppelsgewijs kon doseren, het inwrijven gebeurde meestal nog met de vinger waarbij de handen vaak niet waren ontsmet en je dus water met vuur probeerde te bestrijden.
Het gebruik van wattenstaafjes is dus zo gek nog niet! Carp-Tart was daarbij de eerste die ook een hand desinfecteermiddel bijleverde in hun Care Kit. Zij begrepen dat als je wilt ontsmetten, je eerst een steriele omgeving moet creëren.


Hoewel er nog steeds veel twijfel bestaat of de middeltjes ook echt effectief zijn en ze niet na korte tijd in water afspoelen, en ook of de karper er mee gediend, is een wondontsmettingsmiddel op veel karpervijvers reeds een must en meestal zelfs verplicht. Kwaad kan het zeker niet, en met de tijd worden die middeltjes waarschijnlijk steeds beter.
Dus doen zou ik zeggen !

 

Diversen
Een overzicht van accessoires die het een karpervisser al dan niet kunnen veraangenamen of kunnen zorgen voor extra sleurwerk. Het is maar hoe je het bekijkt of selecteert.

1-2 boxen in alle maten voor het opbergen van klein materiaal/3 een trolly om al dat materiaal ook terplaatse te krijgen/4 koelboxen en draagtassen voor aas en lokaas  

5-6 opbergruimte voor rigs en onderlijnen 7-voerboot

Algemeen Materiaal 1 Materiaal 2 Dobbervissen Afstandvissen
Voeren   RigsBoilies/partikels Artikels Knopen

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.