Home   Email  

 

Vissen op...
Snoekbaars
Snoek
Zeelt
Karper
Brasem
Baars
Barbeel
Paling/Aal
Roofblei
Meerval
Vijverforel
Voorn
Droomvissen

 

 

Vissen op Karper
Rigs

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Algemeen Materiaal 1 Materiaal 2 Dobbervissen Afstandvissen
Voeren   RigsBoilies/partikels Artikels Knopen

 
Van alle knopen die gebruikt worden zijn de details terug te vinden in het hoofdstuk basistechnieken/vissersknopen.
 

Een rig wordt gebruikt bij het zelfhakingssysteem maar ook bij vrijloopsystemen.
Over rigs wordt een hoop gezegd en geschreven en ze zijn vaak het onderwerp van discussies.
De een zweert bij de simpelste rig en een ander bij de meest ingewikkelde constructies.
Het haakaas, zinkend, zwevend of drijvend  is mede bepalend. Uiteraard heeft ook het loodsysteemen het soort bodem invloed op de presentatie.
Wat nu echter de meest geschikte zijn moet u in principe zelf uitmaken. De standaard-rig,
in-line rig en Helicopter-rig zijn standaards die je eventueel met enkele andere kan uitbreiden. Hieronder dan ook enkele bekende en minder conventionele rig montages. De meeste rigs zijn touwens nu reeds kant en klaar te koop en er zijn ook pakketjes te koop met het gepaste materiaal voor het maken van een of meerdere soorten rigs. 
In de voorbeelden is steeds gebruik gemaakt van een bepaald soort onderlijn materiaal, maar meestal kan je dit ook vervangen door alternatieven zoals nylon, fluocarbon of een gelijkwaardig component. Enige voorwaarde is dat het de presentatie niet beïnvloed. 
 

Standaard rig
De basis van alle rigs.
Is de eenvoudigste rig maar voldoet nog steeds uitstekend.
Figuur 1 is de basis, al of niet met een RVS ringetje aan de mini wartel.
De afstand tussen de haakbocht en de boilie moet minimaal 1cm zijn maar mag ook soms meer zijn.
Een extra toevoeging is een stukje krimpkous dat dat je onder stoom naar de zijde van de haakpunt buigt. Het bevorderd het kanteleffect en dus ook het zetten van de haak.
Bij de knotlessknoop dient de lijn langs de binnenzijde uit het haakoog te komen. 
Een standaard rig werpt soms iets meer in de war. Je kan dit grotendeels vermijden door op de haakpunt een PVA stukje te steken. 
 

Klik op de afbeelding voor een vergroting  
Stiffrig
De stiffrig bestond eigenlijk al vroeger dan de standaard rig. Hij bestaat immers uit stijve nylon draad, omdat vroeger nog geen gevlochten draad beschikbaar was. 
De stiffrigs zijn ontwikkeld voor zogenaamde dressuurwaters. Door de stijfheid kan een karper die het aas eenmaal in de bek geeft dit niet gemakkelijk meer uitspuwen.
Een stiffrig wordt meestal kort gevist. Standaard is 12cm  bij velen favoriet. Als lijn kan gewoon nylon maar het fluocarbon is net nog iets stijver. 12.5 kg voldoet uitstekend. Bij een stiffrig houd men ook rekening met de haak. Kies voor een haak met naar buiten geplooid haakoog. Als extra kan je om de knoop te beschermen een stukje krimpkous over de knoop aanbrengen.  
Als je de gemaakte rig opspant en zo verwarmd met wat stoom en deze daarna direct in dezelfde gespannen toestand in koud water onderdompelt, dan staat de rig als een snaar.

Klik op de afbeelding voor een vergroting  
Bananarig/Withey pool rig
Deze rig is speciaal ontwikkeld zodat de karper ondanks bewegingen van de bek de haak niet zou kunnen loswrikken. Deze rig wordt meestal ingezet voor pop-up aaspresentatie. Bij obstakels is deze rig af te raden omdat de karper bij lijnbreuk de montage moeilijk kan kwijtraken.
Als haak gebruik je er een met een lichte buiging. De pop-up boilie maak je aan de rigring vast met een schuivende lus of een elastiekje. Speciaal aan deze rig is de vaste doorzichtige krimp tube. Deze heef je de half ronde vorm door ze rond een wijnkurk te houden en zo in te krimpen. De Tungsten putty moet de rig op de bodem houden, dus even vooraf uitbalanceren.  Deze rig werkt alleen goed met een groot pop-up haakaas. Op de haakpunt kan je voor het werpen een stukje PVA foam prikken.

Klik op de afbeelding voor een vergroting  
Circle rig
De circle rig is een erg goede bodemaas rig en kan tevens ingezet worden voor het vissen van snowman presentaties.
 
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
Combi rig/stijf en soepel
Een combinatie van verschillende lijnsoorten. Het haakgedeelte maakt men soepel en de rest houd men stug, zo bekom je een rig die goed werpt en een mooie aasaanbieding geeft.
Deze rig er er eentje met een stijve leadcore sectie gekoppeld aan een soepele haak sectie. Het kleine pop-up haakaas wordt naar beneden gehouden door het gewicht van de leadcore. Het stukje Amadillo shockleader wordt dubbel genomen in een lus en de samenkomende uiteinden worden aan de swivel ring geknoopt. De draad dan dubbel door het haakoog steken, de 2mm rig ring er over schuiven  en de haak vervolgens door de lus halen.
Deze rig kan natuurlijk ook uitgevoerd worden met ander leader materiaal. 
 
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
Combi rig met rigidity (fox)
Een combi rig is een combinatie van meerdere lijnsoorten. Soepele lijnen hebben het grote voordeel van een natuurlijke aasaanbieding. Het grote nadeel is dat deze veel moeilijker werpen. Door een combinatie van de twee trachten we de voordelen van beide te verenigen.
Als voorbeeld een combi rig met materiaal van fox. Het is een anti-blow out rig met een stijve boom sectie. Het belangrijkste onderdeel is de Rigidity. Rigidity is een stif rig materiaal van fox en bestaat in verschillende diktes. Het heeft als nadeel dat als je het nylon van de spoel rolt, het opkrult. Voor het gebruik moet het dan ook onder spanning in de stoom boven kokend water recht getrokken worden. Wat dan weer betekend dat het maken van de rig meestal thuis moet gebeuren.  De grote lus laat een scharnierend effect toe.
 
  
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
Zig rig montage
Voor het vissen tussen twee waters op betrekkelijk diep water.
(Zie ook artikels) 


Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Soepele pop-up rig  nylon
Bij het vissen met pop-ups knopen veel vissers de onderlijn direct aan het loodgewicht. Met een onderlijn uit twee delen is het aas echter veel beweeglijker.
Het aantal missers daalt aanzienlijk. 
Voor de onderlijn gebruiken we fluocarbon. De rig-ring wordt in de lus geknoopt.
Het gewicht van de loodhagel moet afgestemd worden op het drijfvermogen van het aas zodat de rig-ring op de bodem ligt.
De no-knot knoop kan eventueel afgewerkt worden met een stukje krimpkous.


Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Anti blow-out systemen
Wanneer een karper, na het opzuigen van het haakaas en de haak argwaan krijgt, zal hij alles zo snel mogelijk uitspuwen. Meestal gebeurd dit zonder dat de karpervisser ook maar iets van een aanbeet merkte. De belangrijkste oorzaak waardoor de karper dan niet geprikt word is een verkeerd systeem. Bij een normaal systeem zal de haak namelijk met de haakbocht naar voren uitgespuugd worden. Bij het uitspugen zal eerst het zwaarste gedeelte naar buiten gaan, meestal de boilie dus. Daarna volgt de aan de hair vastzittende haak. En omdat die hair doorgaans ergens in de haakbocht bevestigd is, zal dus de haakbocht het eerst naar buiten vliegen en dus geen vlees pakken. Een anti blow-out systemen is een rig waarbij de hair niet aan een vast punt bevestigd is, maar waarbij het haakaas vrij kan bewegen over de haaksteel en bocht of zelfs over de onderlijn !
Het belangrijkste onderdeel is dan ook een "sliding rig ring "
Bij het weer uitblazen zal het haakaas aan het ringetje over de haak richting haakoog schuiven. het gevolg is dat de haak, die het haakaas volgt, nu niet eerst met de haakbocht naar buiten komt, maar met de haakpunt richting onderlip. De kans dat de haak alsnog prikt is met dit systeem in theorie dus veel groter.  Bij deze rig wordt meestal gebruik gemaakt van een langstelige haak.
De tekeningen verduidelijken een en ander.
Verder enkele  voorbeelden van een anti blow-out rig. De domhoff knoop vind je terug bij vissersknopen/karper. 
      
      Standaard rig/  Anti blow-out rig




enkele mogelijkheden van anti blow out riggen
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

360 graden rig
Een anti blow out rig die uitmunt door eenvoud en effectiviteit.
1. Schuif eerst de haak door de ring van de ring swivel.
2. Schuif daarna de eerste conische rubberstop op de haak, dichtbij het oog maar ver
    genoeg af dat de draaibeweging van de haak niet gehinderd wordt.
3. Schuif daarna de rubber ring op gevolgd door de tweede rubber stop, die nu aan
    het begin van de haakronding gepositioneerd wordt.
    Deze rig werkt het best met een iets langer dan normale haakonderlijn, liefst 30cm
    en iets meer. 
fig2 is de toepassing uitgewerkt met een Running lood setup.

PS: deze rig kan ook met fluocarbon geknoopt worden.



Klik op de afbeelding voor een vergroting  
Trigalink rig
Trigalink is op het eerste gezicht een gewoon stug onderlijnmateriaal, maar wanneer een rig van dit materiaal enkele minuten in het water ligt, wordt het plotseling een elastiek rig. Tijdens dit proces, wordt de rig wel 25% korter, hou daar dus rekening mee bij het knopen en maak de rig dan ook 25 % langer. Nadat de rig eenmaal is getransformeerd en dus elastisch is geworden, is het niet zomaar een elastiek.
De trigalink rekt maximaal onder druk 100% uit en stopt dan gewoon. Bedoeling van de trigalink is dat de karper het aas moeilijker kan uitspugen omdat hij het lood niet als hefboom kan gebruiken. Omdat de natte, elastische trigalink niet zo soepel is als een normale braid, is het best om deze te gebruiken als combi-rig. Het eerste deel is dan gemaakt van trigalink en doormiddel van een lijnknoop bevestig je een klein stukje soepel braid tussen trigalink en haak.

Klik op de afbeelding voor een vergroting  
Multi rig met aanspannende haakknoop/lus


Multi-rig met aanspannende haakknoop/lus tijdens de dril.
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Inline rig
Groter water met plantengroei op de bodem. Werpmolen met vrijloopsysteem.
Zelfhaak systeem

Een klassieke en een van de meest gebruikte rig montages waarbij de lijn recht door het lood loopt en  eventueel door een antitangle tube waardoor de montage niet in een zachte bodem wegzakt.
Montage 1: Een boven het lood op de lijn geschoven antitangle tube  moet altijd iets langer zijn dan de onderlijn, zo voorkom je het in de war raken tijdens het werpen.  Steek de antitangle tube in het lood en de lijn er doorheen. Monteer de wartel aan de hoofdlijn en vervolgens aan de onderlijn. Hierna trekt u het bovenste oog van de wartel niet al te stevig in de tube van het lood. De weerstand die hierdoor ontstaat is bij een aanbeet voldoende om de karper zichzelf te laten haken.
Montage 2:  Is een inline bolt rig van fox met een pop up loodje.
Montage 3: Montage met lead free leader

     

         
          
fox in-line rig


 
Klik op de afbeelding voor een vergroting
   pop up

Helikopter rig 
Groot water zonder veel plantengroei en voor verre worpen.

Hier bevind het lood zich aan het einde van de hoofdlijn, terwijl de korte onderlijn via een draaibare verbinding opzij van de hoofdlijn is aangebracht. Tijdens de worp draait de onderlijn als de rotor van een helikopter om de hoofdlijn en kan daarmee niet in de war geraken. Hierdoor vooral geschikt voor verre worpen. Deze rig is goed te gebruiken op een zachte bodem, het lood kan er een flink stuk in wegzakken zonder de onderlijn te belemmeren. Door het gebruik van een speed link kun je snel van lood wisselen indien nodig. Gebruik je een kwik change swivel  inplaats van een gewone mini-wartel (swivel), dan kan de haakonderlijn ook gemakkelijk verwisseld worden indien nodig. Deze wel zekeren met een passende sleeve. (zie kwik change swivel).
De haak onderlijn kan naar eigen keuze genomen worden. 
Details:
Boven de tube komt meestal nog een stoppertje of stuitje om terugglijden te voorkomen. Kijk voor iedere worp na of alles nog op zijn plaats zit.  

  
VB 1: standaard helikopter rig

VB 2 helikopter rig van Fox met ring swivel.
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Helikopter Chod rig 
Groot water zonder veel plantengroei en voor verre worpen.
Deze rig oogt een beetje ongewoon maar is bijna 100% tangle proof.

Plaats de krimptube in het midden van de leadcore en krimp het in kokend water. Schuif daarna de rubberkralen over de tube.



Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Confidence rig

Deze simpele maar efficiënte rig wordt meestal gebruikt in water waar de vissen nog niet zwaar worden bevist. Het aas kan zowel direct op de haak als aan een rig. Het is een vrij schuivende loodmontage waarbij de vis met de minste weerstand kan wegzwemmen. De visser zet de haak van zodra de lijn strak loopt. Gebruik echter geen te licht lood, bij een aanbeet kan de vis immers de andere richting uitgaan waarbij hij het lood versleept, wat de vis meteen merkt. Het lood moet ook nu zo zwaar zijn dat het bewegingsloos blijft liggen en alleen de lijn er doorheen glijd. Bij een zachte bodem monteert u het lood aan een iets dunnere zijlijn. Om dezelfde reden verdiend een wartellood de voorkeur.
De gevlochten onderlijn kan ook vervangen worden door nylon of fluocarbon.


Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Running rig met rigtube 
Bij de running rig schuift het lood met een grote wartel vrij over de lijn. De montage is bijna identiek aan de confidence rig.
De gevlochen onderlijn kan ook vervangen worden door nylon of fluocarbon.


Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Safety bolt rig  
Bijna elk karpermerk heeft wel een safety clip. Deze clip zorgt ervoor dat wanneer je vastloopt met het lood, het lood met enige kracht kan gelost worden waardoor de lijn volledig vrij komt.
Je kan dit gebruiken met of zonder rig tube. Ook is het mogelijk de wartel te vervangen door een Quick change swivel. 


Klik op de afbeelding voor een vergroting  

The method
 

De Methode feeder is eigenlijk een feeder die veel gebruikt wordt bij het karpervissen, maar ook bij het vissen op grote brasem. Het voer knijpt men op de feeder. Er worden relatief korte onderlijnen gebruikt van 10 - 15 cm met een zelfhaak systeem.
Voor uitgebreidere info zie artikel method feeder


Klik op de afbeelding voor een vergroting  


ZIE OOK "LIJNMONTAGES KARPER "
 

Algemeen Materiaal 1 Materiaal 2 Dobbervissen Afstandvissen
Voeren   RigsBoilies/partikels Artikels Knopen

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.