<
 
Home   Email  

 

Home
Checklist materiaal
visreizen-Amerika
Andaman-India
Angola-2023
Costa Rica
Egypte
Florida
Frankrijk-1
Gabon
Gambia 2015
Gambia 2019
Ierland
Ijsland
Kenia
Madagascar 2011
Madagaskar 2012
Madagaskar 2013
Madagaskar 2015
Oostenrijk
Portugal
Roemenie
Roemenie 2018
Senegal divers
Senegal 2005
Senegal 2006
Senegal 2010
Spanje-2014
Spanje-2010
Sri Lanka
Suriname 2005
Suriname 2006
Thailand 2008
Thailand 2009
Zimbabwe
Zweden
Nederland-Uitheester

 

 

Visreis - Oostenrijk 
 

 

    1980 - 1982    
Klik op de foto voor een vergroting

Hoewel ik reeds talrijke malen in Oostenrijk een korte vakantie doorbracht, kwam er van vissen slechts weinig terecht. Gewoonlijk trekken wij op vakantie kriskras door een bepaalde streek en ontbreekt de nodige tijd om deftig te informeren over waar en wanneer je een  vergunning voor een bepaald water kunt kopen. Over de enkele keren dat het wel kon, gaat dit stukje.

27-07-1980 
Op een van onze wandelingen in de bergen kwamen we een klein bergmeer tegen. De Hintersee in Mittersill gelegen in Salzburg.
Het was vrij klein, zeker als je het vergelijkt met de grote stuwmeren. (zie foto) Voor mij en mijn manier van vissen echter een ideaal beginnersmeer. Een dagvergunning kan men kopen in het dorpje Mittersill, Gasthof  Braurup. Als loge krijg je in dit gasthof gratis toegang tot drie viswaters.
De baas was echter enkele dagen afwezig en het aanwezig personeel  wilde mij geen dagvergunning verkopen tot hij terug was. Voor mij was dit echter niet mogelijk, en we bereikten een compromis. Ik boekte een overnachting in de goedkoopste kamer, en kreeg een dagvergunning. Het kwam slechts enkele euro duurder of de visvergunning. De volgende morgen stond ik gewapend met een vliegenhengel en drijvende FT5 lijn aan het water. Niet bepaald de ideale uitrusting voor een bergmeer, maar iets anders had ik niet bij, dus hiermee moest het dan maar. De eerste uren in de  morgen probeerde ik het vruchteloos  met natte nimfen en vliegen. Toen de zon echter iets hoger kwam, zag ik hier en daar azende vissen. Een droge vlieg opgezet, en weldra volgden de eerste aanbeten en dit duurde de volledige dag. Het waren geen grote vissen, zo rond de 27 cm lang, maar prachtig van kleur. De mannetjes hadden  een goudgele buik die prachtig contrasteerde met de donkergrijs gespikkelde rug en zijkant.
In totaal wist ik er enkele tientallen te vangen, die op 4 exemplaren na teruggezet werden. De 4 stuks waren bestemd voor de kokkin  in ons gasthof. Eenmaal zag ik een grotere, ik denk regenboogforel van zeker enkele kilo, maar van bijten was geen sprake, ondanks verwoede pogingen.
Toen ik er in de vroege avond mee stopte, om niet in het pikkedonker de afdaling te moeten maken, kon ik het bestempelen als een unieke ervaring en visdag, in een prachtig decor van bergen en sneeuw. 

 

29-07-1980
In het plaatselijk V.V.V kantoor in Mittersill kan men ook een dagvergunning kopen voor 2 watertjes die in de stad gelegen zijn. Namelijk een visvijver, bezet met karper, witvis en grote windes en een beek van 10 meter breed en enkele km lang, rechtlijnig , met helder, stromend water. De naam van de beek is " Burgerkanal ". Wormvissen is er verboden. Toen ik er voor het eerst viste deed ik dat met de vliegenhengel en droge vliegen. In de vijver wist ik 3 grote windes te verschalken van circa 2kg. In het Burgerkanal was dit beekforel tussen de 20 en 25 cm. Zo om het kwartier wel een visje aan de droge vlieg.
1982 JULI 
Deze maal viste ik nogmaals een dag in het Burgerkanal. Nu gebruikte ik echter grote vliegen en kleine straemers. In tegenstelling tot de droge vlieg die hier best stroomopwaarts gevist wordt, viste ik de streamer stroomafwaarts. Met circa 20 meter uitstaande strak gespannen lijn en een onderlijn van ruim 3 meter, liet ik de streamer op en neer en zijwaartse sprongetjes maken. Tot soms 6-7 meter achter de vlieg zag je plots een forel onder de kant uitkomen om zich een meter dichter weer in de uitgeholde oever te verbergen. Ze herhaalde dit tot vlak bij de streamer, waarna ze deze resoluut aanviel, en natuurlijk gehaakt werd. Zo wist ik die dag 15 regenboogforellen van +35 cm te vangen en 1 beekridder.
 

De vergunning voor de Hintersee was ook geldig voor de stubach. Een bergriviertje met een vrij groot verval  Het riviertje van enkele meters breed, baant zich een weg naar beneden, over en tussen de rotsen. Hier en daar zijn er kleine pools, en daar liggen de forellen. Beslist geen grote, ik denk dat je deze hier ook niet mag verwachten. Het is vrij moeilijk vissen met de droge vlieg wegens het ondiepe vrij helder water. In een namiddag was het resultaat hier 8 beekforellen van +- 25 cm. 

Op de Haltersee was een boottocht geplant. Ik kon het niet nalaten mijn vliegenlijn achter de roeiboot te laten slepen met een grote natte vlieg. En jawel, zonder het echt vissen te noemen, wist ik 1 Maraene binnen te halen.

In Oostenrijk zijn er zeker meer dan genoeg mogelijkheden. In de plaatselijke hengelsportwinkels zie je meer dan eens opgezette forellen van +10kg. Deze komen altijd uit de grotere meren en rivieren. Dus als je eens de kans krijgt....

 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.