Boekingen:
Vliegtuig geboekt bij Arke.
Prijs voor 2 personen met elk 30kg bagage en comfort stoel : 1115 €
wel geen maaltijden of drank ( te betalen)
Viskoker moet vooraf aangegeven worden maar is inbegrepen in het gewicht
van de betaalde
bagage. We ondervonden dan ook geen enkel probleem bij het inchecken.
Hotel:
Omdat we een hotel verkozen dicht bij de haven, boekten we dit apart via
het internet.
Achteraf gezien een vergissing. Beter is het om dit te boeken in
combinatie met de vliegreis bij de touroperator.
Zoals we terplaatse merkten heb je dan meer voor minder geld.
En het verschil in afstand is niet echt een probleem.
Met wat zoeken kan je voor dezelfde prijs die we
voor het vliegtuig betaalden,
vliegtuig en hotel boeken.
Vissen geboekt bij Paradisefishing Gambia
www.paradisefishinggambia.com
We betaalden in dat jaar 120/130 euro
voor 1 dag riviervissen en 195 euro voor het vissen op tarpon (bij
mantel). De verste plaats St. James Island koste toen 260 euro.
daarbij kregen we nog een extra korting van 150 euro op de 5 dagen
vissen.
Aanpassing 2019:
Ondertussen is de boot vervangen door een zeewaardige boot van 31ft. 2x
200hp,
live bait tank, fish buns, hengelstandaarden, zitplaatsen, schaduw en
een toilet.
De prijzen zijn daardoor en ook met de jaren zoals overal gestegen.
Actuele prijzen kan je via mail aanvragen.
De visdagen en plaats waar je vist kan je eventueel zelf aanpassen
terplaatse.
Spreek dan wel duidelijk vooraf de wijziging af, en de hierbij horende
prijs.
(zie hieronder)
Van de plaatselijke verantwoordelijke (David) die trouwens nooit mee op het water
was, maar enkel zorgde voor het vervoer en het arrangement vonden we
echter dat die te Afrikaans was.
Daarmee wil ik zeggen dat hij steeds wel ergens munt trachtte uit te
slaan of het aanpakte op zijn Afrikaans.
Enkele voorbeelden:
Er was de eerste dag te weinig aas; slechts 1kg kleine garnalen en wat
kleine vis.
Als we dan maar zelf de volgende dagen extra garnalen kochten, kocht hij
er zelf de volgende dagen geen meer.
Frisdrank op de boot moest inbegrepen zijn, maar dit bleken slechts 2
grote flessen water te zijn.
Als we de volgende dagen extra cola of tonic vroegen, dan was dit er wel
maar moest achteraf bijbetaald worden.
Ook ijs om drank en aas koel te houden ontbrak op de helft van de
visdagen, en de andere helft was er te weinig of zorgden we er zelf
voor.
Bij een wijziging aan de visplaats, was er steeds discussie over de
prijs.
Zo visten we nooit op st. james, de duurste plaats, dit omdat hij deze
niet zo goed vond op dit moment. Dus kozen we op zijn aanraden dan maar
voor tarpon vissen in de haven zelf en rifvissen dat 130€ goedkoper was.
Van terugbetalen of compensatie was er geen sprake. Zijn uitleg was dat
dit tarponvissen was en de plaats daarbij geen rol speelde, dus moest
het betaald worden als tarponvissen.
Uiteindelijk lieten we dit zo en ter compensatie visten we iedere dag 2
uur langer dan voorzien. We kregen hier wel dagelijks opmerkingen over,
maar daar bleef het bij.
Ook de laatste dag was er een probleem, de boot was gezonken en
uiteindelijk zorgden we zelf na 1.30 uur wachten samen met Ibrahim voor
een vervangende boot. De prijs hiervoor die we afspraken met de eigenaar
was 100€ maar we betaalden reeds 130€ vooraf aan David dus dit
moest in orde zijn, dachten we.
Die avond echter vroeg David ons om de geleende boot zelf te betalen om
dat hij dit niet geregeld had, wat we natuurlijk weigerden. Na 45
minuten van heftige discussie betaalde hij dit toch zelf en gaven we hem
30€ extra.
Ook was het zijn taak om de boot optimaal te houden, maar ook dit weer
was op zijn Afrikaans.
Zo moesten we de eerste dag meer dan 1.30 uur wachten voor ze de motor
gestart kregen. Ook de daaropvolgende dagen waren hiermee nog geregeld
problemen.
Daarbij was de motor een 130PK maar werkte die slechts als een 25PK qua
snelheid.
Waardoor we behoorlijk wat tijd verloren om terplaatse te geraken.
De uitleg was dat er een nieuwe, niet originele kabel geplaatst was en
ze hierdoor dit probleem hadden maar het niet opgelost kregen.
Over onze bootsman, Ibrahim/Spanna waren we echter meer dan
tevreden.
Hij is een zeer ervaren visser, vriendelijk, behulpzaam en deed alle
moeite om ons een mooie visweek te bezorgen. We kregen goede uitleg over
het waarom, wanneer en hoe er gevist kon worden.
Daarnaast zorgt hij constant voo het verversen van aas of nam hij zelf
het initiatief om iets anders voor te stellen.
Zijn kennis was een grote hulp bij het vissen.
Daarbij is zijn Engels behoorlijk en anders vraag je het hem gewoon een
tweede maal.
Ook vertelde hij ons dat alles wat verkeerd liep gewoon een kwestie was
van afspraken, en hij David daar reeds verschillende malen op gewezen
had.
Bijvoorbeeld over het klaarmaken van de boot. De dag voor onze aankomst
had hij David gevraagd dit vooraf te doen, maar deze besliste dat dit niet
nodig was.
Globaal kunnen we echter stellen dat we over het vissen zelf best
tevreden waren ondanks en door de hierboven genoemde feiten.
Het blijft immers Afrika met afspraken en die voor ons Europeanen vaak
als onbegrijpelijk overkomen.
Vismethode:
Hoofdzakelijk visten we met met een schuivend
bodemlood op een hoofdlijn van 35/00 geweven draad. Bij grotere vis kan
je best een zwaardere hoofdlijn gebruiken van 40-50/00.
Daarna een kraaltje als stopper en een speld of gewone wartel.
Hieraan kwam de onderlijn die meestal bestond uit fluocarbon.
Voor kleinere vissoorten en ombrines 60 LB.
Voor kapitein of tarpon 100 tot 150 LB.
Voor botervis vervingen wij de carbon door staaldraad.
Als haken werden hoofdzakelijk niet te grote haken gebruikt, ongeveer
6/0.
Voor levend aas soms iets groter.
Op Tarpon en Kapitein werden er vaak
ook twee hengels uitgelegd met een dobber en levende aasvissen. Deze
kwamen aan een 3/4 meter lange onderlijn uit fluocarbon van 100/150 LB.
Gedurende de volledige periode waarin we
visten was er van zichtbare visactiviteit geen sprake. Dit in
tegenstelling van wat we van een vriend hoorden die er het vorige jaar
viste en hierbij goed wist te vangen met kunstaas.
Bij ons was dit dus niet zo, en bleef het kunstaasvissen dan ook beperkt
tot enkele sporadische pogingen zonder resultaat.
Maaltijden:
We zorgden zelf voor wat fruit voor over de middag
dat we op de locale markt aankochten.
De avondmaaltijd namen we in steeds verschillende plaatsen in de nabije
omgeving.
Dit van goedkoop tot duur naar Afrikaanse normen.
We betaalden gemiddeld 10 en in de duurste plaatsen tot 20 euro per
persoon.
Dit met drank en soms een fles wijn inbegrepen.
Uitgangsleven:
Het uitgangsleven beperkt zich in voor toeristen
gecreëerde buurten met restaurants en bars.
In het seizoen is het er dan ook overdruk, maar dat was nu voor ons een
stuk rustiger.
In de straat van het hotel zelf, die men de strip noemt en de zijstraten
liggen een tiental restaurants van verschillende origine. De prijzen
variëren maar zijn in verhouding goedkoop. 10 tot 15 euro voor voor en
hoofdgerecht met een consummatie.
Er zijn ook bars, casino's, wisselkantoren, kleine chops en
taxidiensten.
Met deze laatste moet je steeds onderhandelen over de prijs die sterk
kan verschillen.
|