Home   Email  

 

Home
Checklist materiaal
visreizen-Amerika
Andaman-India
Angola-2023
Costa Rica
Egypte
Florida
Frankrijk-1
Gabon
Gambia 2015
Gambia 2019
Ierland
Ijsland
Kenia
Madagascar 2011
Madagaskar 2012
Madagaskar 2013
Madagaskar 2015
Oostenrijk
Portugal
Roemenie
Roemenie 2018
Senegal divers
Senegal 2005
Senegal 2006
Senegal 2010
Spanje-2014
Spanje-2010
Sri Lanka
Suriname 2005
Suriname 2006
Thailand 2008
Thailand 2009
Zimbabwe
Zweden
Nederland-Uitheester

 

 

Visreis - Suriname
 

Deel 1  Deel 2  Algemene info  Materiaal   Vissoorten/Vistechnieken   

    Vistechnieken - Vissoorten
Klik op de foto voor een vergroting

In Suriname komen  talrijke vissoorten voor waaronder veel aquariumvissen, maar voor ons sportvissers is er slechts een beperkt deel interessant.  Hier volgt dan ook een opsomming van die soorten waarmee ik kennismaakte op mijn vistrips, en waarvoor ik ook speciaal naar Suriname afreisde. Van de meeste van deze soorten is er een volledige fiche in het hoofdstuk "droomvissen". Die fiche kan je opvragen door dubbelklikken op de naam en daarna de pagina gewoon terug sluiten om terug te keren op de "visreizen Suriname".  Van andere soorten is een algemene beschrijving gegeven , maar ook deze kan je individueel vinden bij droomvissen.

Anjoumara/Giant Trahira: Klik hier voor een volledige beschrijving
Een prachtige sportvis die vecht tot de laatste snik, ook op het droge.
   

Peacock Bass/Tucanare:
Klik hier voor een volledige beschrijving
Voor mij een van de vissen waar ik het grootste plezier aan beleefde door de wijze waarop je ze kan bevissen, namelijk met oppervlakte poppers en met een lichte spinhengel. Daarbij zorgt de wijze waarop ze de poppers aanvallen en de dril voor uiterste sensatie.   
Red Tail: Klik hier voor een volledige beschrijving
Een prachtige meerval die weet wat vechten is.
Sorubin Bared: Klik hier voor een volledige beschrijving
Een prachtig getekende meerval. 

 
Piranha: Klik hier voor een volledige beschrijving
In suriname maakten we reeds kennis met 2 soorten, de Red Eye en de zwarte piranha, maar er zijn drie soorten.
 

Paraiba/Lau Lau: Klik hier voor een volledige beschrijving
Deze wist ikzelf nog niet te vangen maar momenteel zijn er veel vangstmeldingen uit de Corantijnrivier op en rond de Wonotobo watervallen.
 
Koebi/Pacora/Black Drum: Klik hier voor een volledige beschrijving
Een vissoort waarmee men kan kennismaken op het Brokopondo stuwmeer. In bepaalde periodes in grote scholen voorkomen op gekende plaatsen.
Foto 1: vissen op koebi, Brokopondo stuwmeer.

 

Moroko: Klik hier voor een volledige beschrijving.
Een kleine maar spectaculaire vechter op een  lichte kunstaas uitrusting.

Roggen
 

Leefgebied/Gedrag:
Er komen verschillende soorten, circa 23 voor in Suriname, waaronder zelfs enkele speciale soorten.  Determinatie tijdens het vissen is echter bijna uitgesloten, daarom houden we het maar op stekelroggen en andere.  Zee en brakwater - subtropisch. Boven zand en slibbodems. Voeding: bodemvissen, schelpdieren en kreeftachtige.
Vismethode:
Bodemvissen. Met Liefst levende aasvis. Indien niet beschikbaar, stukken vis en garnalen. Hengel: Zware zeehengel, met goede molen of reel. Lijn: gevlochten draad, trekkracht 40 tot 90 LBS. Onderlijn staal en haak volgens aas grote. Vaak ziet men enkele korte trillingen op de hengeltop  voor de slip begint te gieren. De vis zet zich vaak vast aan de bodem. Soms is iets afstand nemen, zodat de lijn niet recht onder de boot komt, maar schuin staat, de manier om de vis terug van de bodem weg te krijgen. Een vis die gebruikmakend van de stroming, zijn omvang en gewicht, je meer dan eens voor problemen kan stellen  Opgepast bij het in de boot brengen, of onthaken, voor de giftige stekel op de staart. Hou de staart vast met een tang,  en verwijder onmiddellijk de stekel met een nijptang.
De verschillende soorten zijn te vinden onder:
 " droomvissen/roggen "   

 
 

Zee katvissen/Gladvissen
 

In Suriname komen verschillende soorten katvissen voor, zowel in zoet, zee als brakwater. De  inheemse bevolking heeft voor iedere vis wel een plaatselijke naam, maar vaak is determinatie vaak erg moeilijk. Zelf wisten we volgens onze gids volgende katvissen te vangen: Barbaman  (Coco sea catfish/bagre bagre), Koema Koema (Hexanematichthys couma), Passisi (passany sea catfish), Grijze katvis (Gafftopsail sea catfish), gele katvis/kodokoe (Bressou sea catfish). Een vollediger beschrijving kun je vinden onder " droomvissen/Katvissen ". De viswijze is voor alle soorten gelijkaardig:
Vismethode:
Bodemvissen, met stukken vis of garnalen voor de kleinere exemplaren, en met levende aasvis voor de grote exemplaren. Normaal is gewone nylon lijn voldoende, maar zelf gebruik ik meestal staaldraad als ik met levend aas of volledige aasvisjes vis, omdat dan de kans groot is dat andere soorten het aas nemen, en nylon dan niet voldoende is. De lijndikte in verhouding met de te verwachten vissen nemen. Met garnalen moet men op de kleinste beet aanslaan, terwijl je met levende aasvis, na wat trillingen op de top, een fikse run mag afwachten. controleer regelmatig het aas, kleine katvis kan in een mum van tijd een aasvis of stuk vis tot de graad afknabbelen. Hou bij het onthaken steeds terdege rekening met de stekels op zowel kieuwen als op de bovenste vin. Het ermee in aanraking komen is reeds voldoende om de stekel enkele centimeter diep in de huid te laten doordringen.

 

Verder wisten we nog een Banded Puffer en Pacuba toadfish (waarschijnlijk)  te vangen.
In Suriname zijn nog talrijke andere vissoorten te vangen, en als ik ze er ooit moest vangen, komen ze hier natuurlijk bij. De meeste zijn echter terug te vinden in het hoofdstuk droomvissen. Nu beperk ik me tot een kleine opsomming:
Candratikie (zee forel), Snoek, Jaribakka, Gramorgoe, Red snapper, Pataka, Walapa, Tarpon,
Korvine/acoupa.

Deel 1  Deel 2  Algemene info  Materiaal   Vissoorten/Vistechnieken   

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.